Kvinder i Cambodja laver deres egen lille andelsbevægelse med dansk støtte

Redaktionen

Af
Mette Holm
(foromale af programpunkt i Orientering på P1)

Cambodja er et fattigt land, og der kan synes langt mellem lyspunkterne. Men i en landsby en snes kilometer fra storbyen Siem Reap kan man møde en gruppe kvinder, der har lavet deres egen lille andelsbevægelse.

Bevægelsen skal være med til at forbedre kvindernes små landbrug og deres svine- og hønseopdræt og deres hverdag i det hele taget.

En organisation kommer til landsbyen

Det hele begyndte i 2006, da nogle folk fra organisationen Adda – Agricultural Development Denmark Asia – kom til landsbyen for at høre, om nogen havde lyst til at lære noget mere om landbrug.

Det var der en gruppe kvinder, der havde. De dyrkede i forvejen både ris og grøntsager og opdrættede høns og grise. Men folkene fra Adda spurgte, om de havde lyst til at lære nye metoder, og det ville kvinderne gerne.

En skoledag om ugen i 14 uger

I alt var der 61 af landsbyens familier, der meldte sig til undervisningen én dag om ugen i 14. uger.

Da skolen var færdig blev kvinderne opfordret til at arbejde videre. 17 af dem besluttede at fortsætte og de dannede en kvindeselvhjælpsgruppe, hvor de sparer penge op. 2,5 krone om ugen koster det at være med.

Efterhånden kom flere til og gruppen tæller nu 23 medlemmer. Gruppen holder jævnligt møder og støtter og hjælper hinanden.

Nye grøntsagstyper og nye metoder

Organisationen Adda har lært nogle af kvinderne at vaccinere, føre regnskab og dyrke andre afgrøder end de plejer blandt andet tomater og en ny type agurk.

En af kvinderne fører regnskab, en anden tager varer på markedet og tanken bag det hele er den gamle, danske andelsbevægelse.

Cambodja i dag

Selv om historien er en succes, præges Cambodja stadig af fattigdom, og statsmagten er ligeglad med befolkningen.

Retsopgøret med ansvarlige for De Røde Khmerers brutale regime, der kostede melllem én og to millioner cambodjanere livet, trækker så meget i langdrag, at det er en hån mod de overlevende.

Journalist Mette Holm fortalte mere i mandagens udgave af Orientering på P1. Se også www.dr.dk/orientering og www.adda.dk

Kilde: DR-online