Udenrigsministeriet vil ikke længere støtte Kvinderådets deltagelse i FNs årlige generalforsamling. Dermed forsvinder ekspertisen i køns- og ligestillingsspørgsmål fra den danske delegation, skriver foreningen Sex og Samfund i sit seneste elektroniske nyhedsbrev fredag.
Lige siden 1946 har Kvinderådet været med i den officielle danske delegation i New York, men sådan er det ikke år. I juni fik Kvinderådet nemlig brev fra Udenrigsministeriet med besked om, at de fremover selv skal betale for at være med til generalforsamlingen. Og det har organisationen ikke råd til.
– Hidtil har ministeriet betalt for transport, hotel, og diætudgifter i de 3-4 uger, generalforsamlingen varer, mens dem, vi sendte af sted som delegerede, har brugt deres ferie eller afspadsering på turen, fortæller forkvinde Randi Theil Nielsen og understreger, at Kvinderådet ikke har økonomi til selv at betale.
– Jeg mener heller ikke, at vi bør betale, da vi i alle år har lagt et stort arbejde i delegationen til gavn for alle parter.
– Samtidig er det alarmerende, at ekspertisen i forhold til køns- og ligestillings-spørgsmål nu helt forsvinder fra den danske delegation. Det er vores erfaring, at disse emner ikke kommer på den interne dagsorden i delegationen af sig selv, så der er tale om en klar svækkelse. Uligheden trives både herhjemme og i verden omkring os. Kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder er under pres i såvel EU som resten af verden, så det er meget bekymrende, mener Randi Theil Nielsen.
Udenrigsministeriets nye politik rammer også andre NGOer som f.eks. De Samvirkende Invalideorganisationer, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), FN-forbundet og Institut for Menneskerettigheder, der ligeledes må blive hjemme i år.
DUF har dog fundet pengene et andet sted i deres budget og sendt en repræsen-tant af sted, men formanden, Jeppe Bruus Christensen, understreger, at der er tale om et undtagelsestilfælde og ikke nogen permanent løsning. Det har foreningen nemlig ikke råd til.
Ministeriet begrunder beslutningen med generelle besparelser og et ønske om at stille alle medlemmer af den danske delegation lige. Men den forklaring holder ikke, mener Kvinderådets forkvinde:
– Man ligestiller ikke ved, at alle selv skal betale. Tværtimod favoriserer man de velhavende institutioner som f.eks. Folketingets medlemmer og fagforeningerne,
mens man udelukker de organisationer, der ikke selv har mulighed for at dække alle omkostninger, siger hun og tilføjer:
– Danmark har ellers været i front på den internationale scene, når det drejer sig om at inddrage civilsamfundet i beslutningsprocesserne og inspireret mange andre lande, men det har man åbenbart opgivet nu. Det er en klar nedprioritering af samarbejdet med NGOerne.
Kvinderådet har skrevet til Udenrigsminister Per Stig Møller (K) i flere omgange for at få ham til at ændre beslutningen, men uden held. Dernæst forsøgte Kvinderådet at få et møde i stand med ministeren, men blev henvist til Danidas FN-kontor, der blot gentog beslutningen.
Til gengæld har rådet fået opbakning fra Folketingets Tværpolitiske netværk for Seksuel Sundhed. Netværkets formand, Kirsten Brosbøl (S) har skrevet til Per Stig Møller og bedt ham genoverveje sin beslutning. Brevet var underskrevet af både Kirsten Brosbøl og 6 andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer, hvoraf de fleste sidder i partiets udenrigspolitiske gruppe.
Men heller ikke dette brev har fået udenrigsministeren til at ændre mening, så da FNs generalforsamling indledtes 18. september, var det uden Kvinderådet og en række andre organisationer.
– Nu springer vi over i år. Så må vi se, hvordan tingene ser ud til næste år. En mulighed kunne jo være at politikerne forhøjer vores finanslovsbevilling, så vi får råd til selv at betale, konkluderer Randi Theil Nielsen.