Dødeligheden blandt titusinder af fordrevne i det konfliktramte nordlige Uganda er nu så høj, at Læger uden Grænser (MSF) appellerer til det internationale samfund om øjeblikkelig at gribe ind, skriver organisationen i en pressemeddelelse tirsdag.
– Ikke alene lever de fordrevne i konstant frygt og usikkerhed, de mangler også de mest basale nødvendigheder som mad, rent drikkevand, sanitet og lægehjælp. Vi gør vores bedste for at afhjælpe situationen, men vi kan ikke klare det alene – det internationale samfund må træde til øjeblikkeligt, siger Monica de Castellarnau, MSFs landekoordinator i Uganda om den konflikt, der ifølge FN har skabt verdens mest oversete humanitære katastrofe.
Mindst 1,6 millioner mennesker er flygtet fra deres landsbyer i det nordlige Uganda, hvor rebeller fra den særegne Lords Resistance Army (Herrens Modstandshær -LRA) siden 1988 har kæmpet en blodig kamp for at vælte Ugandas præsident Yoweri Museveni.
De fordrevne er stuvet sammen i flygtningelejre, hvor de lever under forfærdelige forhold, og i konstant frygt for overgreb fra rebellerne. Forholdene er så dårlige, at dødeligheden blandt de internt fordrevne er steget til næsten 3 gange det internationalt fastsatte katastrofe-niveau.
– Vores undersøgelser i 6 lejre for fordrevne i Pader og Lira distrikterne, viser at den gennemsnitlige dødelighed for befolkningen som helhed er på 2,8 dødsfald per 10.000 indbyggere om dagen, hvilket ligger langt over det internationalt fastsatte katastrofe-niveau på ét dødsfald for hver 10.000 indbyggere per dag. Vi står med andre ord med en humanitær katastrofe, der er ved at løbe helt løbsk, forklarer Monica de Castellarnau.
Situationen er endnu værre for de ugandesiiske børn under 5 år, hvor den gennemsnitlige dødelighed ligger på 5,4 dødsfald pr. 10.000 børn om dagen. I et enkelt område er dødeligheden blandt børn under 5 helt oppe på 10,5 eller 5 gange højere end det fastsatte katastrofe-niveau på 2 dødsfald for hver 10.000 børn om dagen.
En undersøgelse af den mentale sundhed blandt befolkningen i Pader Town Centre viser desuden, at næsten alle de adspurgte de seneste 2 år er blevet udsat for alvorlige traumatiske hændelser.
63 procent af de adspurgte oplyser, at et eller flere af deres familiemedlemmer er forsvundet, mens 58 procent fortæller, at et familiemedlem er død på grund af voldshandlinger. 78 procent har været vidner til tortur og 40 procent har overværet drab.
Læger uden Grænser har arbejdet i Uganda siden 1986. I dag arbejder 67 internationale og 510 nødhjælpsarbejdere for MSFs ernærings- og sundhedsprogrammer i 9 distrikter.
Yderligere information hos Michael G Nielsen, Informationschef, Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 62 63 01 / 29 70 29 79.