Læger uden Grænser protesterer på det kraftigste mod NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussens udtalelse om at ikke-statslige organisationer (NGO’er) skal udgøre den ’bløde’ komponent i en militær strategi, skriver organisaionen i en pressemeddelelse tirsdag.
I konfliktområder arbejder Læger uden Grænser ikke sammen med militære aktører. Vores fuldstændige uafhængighed og neutralitet er det, der sikrer os adgang til befolkninger med behov for medicinsk nødhjælp.
Udtalelser som Fogh Rasmussens skaber yderligere risici for vores patienter og medarbejdere ved at antyde, at nødhjælp er en del af en militær strategi.
Da Læger uden Grænser i 2009 vendte tilbage til den eskalerende konflikt i Afghanistan, var formålet at sørge for adgang til lægehjælp for mennesker fanget i konfliktområderne. For at opnå det mål, har Læger uden Grænser forhandlet med alle parter i konflikten – afghanske og internationale sikkerhedsstyrker såvel som oppositionsgrupper. Det gør vi for at holde våben ude af de hospitaler, vi arbejder på i Kabul og Lashkargah. Kun på den måde kan mennesker med behov for lægehjælp føle sig sikre, når de modtager behandling.
– At de forskellige parter i konflikten accepterer vores tilstedeværelse gennem en forståelse af vores neutralitet, det at vi ikke repræsenterer en stat eller militær magt eller er en del af deres strategi, er med til at sikre, at vores patienter og udsendte ikke sættes i unødig fare, udtaler formand for Læger uden Grænser Jesper H. L. Jørgensen.
Anders Fogh Rasmussens forslag om at civile organisationer, som Læger uden Grænser, skal samarbejde, eller yde ”soft power” til Nato-styrkerne, truer denne forståelse og øger risikoen for at Læger uden Grænsers hospitaler, patienter og medarbejdere bliver mål for oppositionsstyrkerne.
Anders Fogh Rasmussen foreslår, at Afghanistan bliver en prototype for samarbejde mellem NATO og ikke-statslige organisationer. Læger uden Grænser opfordrer Fogh Rasmussen, og alle andre parter i konflikten, til at respektere den nødvendige skelnen mellem politisk militære mål og uafhængig medicinsk nødhjælp.
– Vi appellerer til at forsvarsministeren, i modsætning til Anders Fogh Rasmussen, kan se vigtigheden i at holde krigsførelse og humanitært arbejde skarpt adskilt. Det er afgørende for vores muligheder for at hjælpe krigens ofre”, siger Jesper H. L. Jørgensen.