Læger uden Grænser forudser massiv hungersnød og massedød i Darfur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Læger uden Grænser forudser massiv hungersnød og i titusindvis af dødsfald i de kommende uger, hvis ikke nødhjælpen til det vestlige Darfur i Sudan øjeblikkeligt fordobles, skriver organisationen i en pressemeddelelse mandag.

Ifølge tal fra den “foreløbig mest omfattende og detaljerede undersøgelse af ernæringssituationen og dødeligheden i Darfur”, er der brug for mindst 300 tons fødevarer om dagen for at dække ernæringsbehovet for de 600.000 internt fordrevne flygtninge i det vestlige Darfur.

Mindre end halvdelen af ernæringsbehovet i Darfur dækkes imidlertid nu, viser undersøgelsen, der er lavet af Læger uden Grænser over de forløbne 2 måneder i byerne Mornay og Zalinge i det centrale Darfur.

Undersøgelsen viser, at de godt 80.000 flygtninge, der findes i lejren ved Mornay, siden januar i gennemsnit har modtaget under 1.000 kilokalorier om dagen, eller mindre end halvdelen af de 2.500 daglige kilokalorier, der er nødvendige for at overleve.

FNs Verdensfødevareprogram WFP har uddelt enkelte fødevarerationer i Mornay, men det er helt utilstrækkeligt, vurderer Læger uden Grænser (MSF), og antallet af akut underernærede børn stiger stadigt.

MSF har siden februar behandlet 5.000 børn i ernæringscentre i Mornay og Zalinge, heraf 1.000 for alvorlig akut underernæring og 4.000 for moderat akut underernæring. Tidligere undersøgelser har vist, at 5 procent af alle børn under 5 år er døde inden for de sidste 3 måneder, hvilket er langt over det niveau, der sædvanligvis definerer en humanitær katastrofe.

Udover den akutte fødevaremangel er manglen på rent drikkevande et voksende problem. MSF distribuerer dagligt 500.000 liter vand i Mornay, hvilket giver hver person mellem 5 og 7 liter vand om dagen; langt under det daglige behov på 20 liter vand.

De sanitære forhold er et truende sundhedsproblem. På grund af de geologiske forhold er der meget få latriner i lejren, og når regntiden sætter ind om få dage, vil den voldsomme regn få ekskrementer til at flyde rundt overalt. Dødeligheden på grund af diarre, der i dag udgør en tredjedel af dødsfaldene i lejren, vil derfor stige betydeligt, anfører Læger uden Grænser.

Flygtningenes beskyttelse er tillige yderst mangelfuld. Hver familie i lejren har for nylig fået tildelt en enkelt plastik-presenning, men det er ingen beskyttelse mod de luftvejsinfektioner, der er en af største dødsårsager blandt børn under sådanne forhold. Det voksende antal myg, der altid følger regntiden, vil ligeledes forøge dødeligheden på grund af malaria, især blandt de i forvejen underernærede og alvorligt svækkede børn.

– Læger uden Grænser har siden september sidste år kraftigt advaret mod den menneskelige katastrofe, der udspiller sig i Darfur, siger formand for Læger uden Grænser i Danmark, speciallæge Søren Brix Christensen og uddyber:

– Den nye undersøgelse viser med al beklagelig tydelighed, at nødhjælpen er kommet alt for sent og ikke vil forhindre den menneskeskabte hungersnød i at dræbe i titusindvis af mennesker i de kommende uger. Verdenssamfundet har snakket nok om katastrofen, nu må det øjeblikkelig handle, så den humanitære katastrofe kan mindskes så meget som muligt.

Yderligere information hos informationschef Michael G. Nielsen, Læger uden Grænser (MSF), tlf. 39 62 63 01, mobil 29 70 29 79

MSF har udført humanitært arbejde i Darfur siden december 2003. Organisationen har i dag 90 internationale og 2.000 sudanesiske nødhjælpsarbejdere i Darfur, der yder medicinsk og ernæringsmæssig bistand i områder med flere end 400.000 internt fordrevne flygtninge.