Læger uden Grænser: Her er verdens 10 værste humanitære kriser i 2008

Redaktionen

En top 10-liste over verdens værste humanitære kriser udarbejdet af Læger uden Grænser (MSF) viser stigende usikkerhed og oversete sundhedsbehov.

Civile tvunget på flugt, vold og uindfriede medicinske behov i DR Congo, Somalia, Irak, Sudan og Pakistan samt oversete medicinske kriser i Burma og Zimbabwe er nogle af de værste humanitære og medicinske katastrofer ifølge listen, som blev offentliggjort mandag.

Oversigten tydeliggør, hvor svært det er at yde hjælp til mennesker, som rammes af konflikt, hedder det i en pressemelding fra MSF Danmark.

På listen finder man også “manglende opmærksomhed” på den stigende forekomst af samtidig smitte med hiv og tuberkulose og det kritiske behov for større global indsats for at forebygge og behandle fejl- og underernæring hos børn. Fejlernæring er den underliggende årsag til, at der hvert år dør op mod fem millioner.

– Læger har tavshedspligt overfor den enkelte patient, men når vi gennem vores arbejde møder hele befolkninger, som lider, og hvis skæbne ignoreres af både regeringer og resten af verden, er vi – på grund af Læger uden Grænsers vidnepligt – forpligtet til at fortælle give dem stemme, siger Søren Brix Christensen, formand for Læger uden Grænser i Danmark.

Mange af landene på årets liste deler den tvivlsomme ære at være så farlige at arbejde i, at mulighederne for at yde humanitær hjælp er indskrænkede, og det gør det meget svært at levere hjælp til de mennesker, der har mest brug for den.

Læger uden Grænser og andre nødhjælpsorganisationer arbejder under en øget sikkerhedsrisiko i generelt farligere og mere truende miljøer.

I svære politiske og ustabile krisesituationer som i Somalia, Pakistan, Sudan og Irak, har Læger uden Grænser – på trods af sin neutralitet og uafhængighed – begrænsede muligheder for direkte at afhjælpe de enorme medicinske behov.

Top 10 listen over verdens værste humanitære kriser i 2008 ser sådan ud. Listen er ikke i prioriteret rækkefølge:

– Somalia: Den humanitære katastrofe forværres
– Burma: Kollektiv blindhed over for befolkningens behov
– Zimbabwe: Sundhedskrise fejer over Zimbabwe
– DR Congo: Civile er fanget, mens krigen raser
– Underernæring: Millioner af børn får ikke livsnødvendig ernæring
– Etiopien: Kritisk behov for hjælp i Etiopiens Somali-region
– Pakistan: Intensiverede kampe dræber og tvinger civile på flugt
– Sudan: Ingen ende på vold og lidelser
– Irak: Civile har desperat brug for hjælp
– Hiv-smittede med tuberkulose: En kamp på 2 fronter

I Somalia betød intensiveret vold, trusler og direkte angreb på nødhjælpsarbejdere, at Læger uden Grænser var nødt til at indskrænke nogle af sine aktiviteter i 2008 herunder trække alt sit internationale personale ud af landet.

I Pakistan måtte hundredtusinder tidligere i år flygte fra luftangreb og bomber mod oprørere i den nordvestlige del af landet. Læger uden Grænser blev tvunget til at reducere antallet af internationale medarbejdere, efter at nødhjælpsarbejdere i landet var blevet truet, angrebet og kidnappet.

I lande som Burma og Zimbabwe, hvor regeringerne enten har svigtet i forhold til at etablere et fungerende sundhedsvæsen eller er meget mistænksomme overfor nødhjælpsorganisationers indsats, er organisationernes muligheder for at hjælpe begrænsede, eller de er overladt til at klare enorme sundhedsmæssige problemer på egen hånd.

I Burma er Læger uden Grænser den største udbyder af hiv-behandling. Her dør hundredtusinder helt unødigt på grund af den alvorlige mangel på hiv/aids-behandling, fordi landets styre gør alt for lidt for at hjælpe dets egen befolkning.

Regeringer ignorerer også problemet med underernæring hos børn. I Niger tvang regeringen i 2008 Læger uden Grænser til at lukke et ernæringsprojekt for børn i Maradi-regionen, hvor titusinder af børn led af akut underernæring. Konsekvensen er, at børnene ikke får efterprøvet og effektiv behandling.

Lukningen skete på et tidspunkt, da der bliver gjort fremskridt for at gøre kampen mod den globale underernæring mulig – og hvor den er mere nødvendig – end nogensinde.

Læger uden Grænser begyndte at lave top 10 listen i 1998, da den omfattende sultkatastrofe i det sydlige Sudan stort set ikke blev registreret i de amerikanske medier.

Med listen, som afspejler Læger uden Grænsers medicinske nødhjælpsarbejde, forsøger organisationen at øge offentlighedens kendskab til krisernes omfang og alvorlighed, som nogle gange – nogle gange ikke – bliver omtalt i medierne.

Man kan læse mere på www.msf.dk

Yderligere oplysninger hos Søren Brix Christensen, formand for Læger uden Grænser, Mobil: 29 70 29 78, e-mail: [email protected] og Maria Dohn, kommunikationschef i MSF, Mobil: 29 70 29 79 og e-mail: [email protected]