Læger uden Grænser: Invester i nye diagnose-metoder og mediciner mod tuberkulose – dræber 2 mio. om året

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) opfordrer det internationale samfund til at foretage massive investeringer i nye diagnose-metoder og mediciner til bekæmpelse af tuberkulose (TB), skriver organisationen i sit November-nyhedsbrev.

På trods af at TB kan behandles, dræber den stærkt smitsomme lungesygdom hvert år næsten 2 millioner mennesker. Dette enorme dødstal kunne let reduceres drastisk, hvis blot der investeres i nye diagnosemetoder og nye mediciner.

– Der er et akut behov for, at det internationale samfund foretager massive investeringer i udviklingen af nye diagnosemetoder og mediciner, så vi hurtigt og effektivt kan diagnosticere og behandle patienter med TB, siger formand for Læger uden Grænser i Danmark, speciallæge Søren Brix Christensen.

De fleste TB-programmer i u-landene bruger patienternes ekspektorat, dvs. slim der hostes op af lungerne, til at undersøge for TB. Men metoden, der er udviklet helt tilbage i 1882, finder kun de farlige TB-bakterier hos 50 procent af de TB-smittede.

Metoden er endog endnu mere usikker over for børn og patienter der er hiv-smittede. I tillæg til dette, er behandlingen af TB-patienterne meget langtrukken, og de mediciner der bruges er udviklet for mere end 40 år siden.

– I mange af de u-lande, hvor MSF arbejder, dræber tuberkulose hver dag tusindvis af mennesker, fordi de forældede diagnosemetoder forhindrer os i at opspore de TB-smittede i tide eller at behandle dem på rigtig vis, siger Søren Brix Christensen.

Situationen forværres yderligere af, at det voksende antal hiv/aids-smittede også betyder en stigning i antallet af TB-smittede. Desuden er TB-bakterien begyndt at udvikle både resistens og multi-resistens over for de nuværende, forældede mediciner.

Aids dræber hver dag 8.000 mennesker, mens yderligere 5.000 dør af TB.

FN konstaterede i september, at op imod en halv million hiv-smittede afrikanere dør hvert år, fordi sundhedsmyndighederne ikke koordinerer indsatsen mod aids og TB. Af de 25 millioner hiv-smittede afrikanere bærer 8 millioner rundt på den farlige TB-bakterie.

Hvert år bliver 8,7 millioner mennesker smittet med tuberkulose (TB), og 2 millioner dør af den farlige sygdom. TB spredes af luftbårne bakterier, der sætter sig i lungerne og forårsager langvarige infektioner.

Mange TB-smittede bliver ikke selv syge, men er med til at sprede sygdommen.