Læger uden Grænser sætter indsamlingsrekord i 2007

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

2007 blev et år med stor fremgang for Læger uden Grænser (MSF) i Danmark målt i indsamlede midler, fremgår det af den årsberetning, som netop er offentliggjort.

For første gang i de 15 år, den meget aktive NGO har været repræsenteret herhjemme, rundede Læger uden Grænser 100 millioner kr. i indtægter.

Selv i 2005, da der blev samlet ind til ofrene for flodbølgekatastrofen i Asien, blev der ikke skaffet så mange penge i hus, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen onsdag.

I 2007 modtog MSF Danmark over 102 millioner kr. fra private, fonde, virksomheder, klubber og foreninger. Bidraget fra Danida var på godt 28 mio. kr.

Af de over 102 mio. kr. kom ca. 55 millioner fra private bidragydere. Det er en stigning på godt 34 pct. i forhold til 2006, hvor de samlede indtægter udgjorde 67 mio. kr., og hvor 33,4 mio. kom fra private bidragydere.

Stigningen i private indtægter fra Læger uden Grænsers donorer skyldes især, at flere vælger at betænke MSF i deres testamente. Således steg de testamentariske bidrag med 13 mio. kr. fra 2006 til 2007.

Men ønsket om at støtte nødlidende i oversete humanitære kriser, og svar på appeller i dagbladene om støtte til bl.a. behandling af aids-syge og underernærede børn har været medvirkende årsager til stigningen, hedder det.

Danida udbetalte i 2007 i alt 28,5 mio. kr. mod knap 17 mio. kr. i 2006. Danida-midlerne udgjorde dermed ca. 28 pct. af de samlede indtægter i 2007 mod 26 pct. året før.

Resultaterne er foreløbige tal for 2007 og udgør ikke de endelige reviderede regnskabstal.

– Vi er meget taknemmelige for den tillid, som så mange viser os, siger Søren Brix Christensen, læge og formand for Læger uden Grænser. Han lægger til:

– Det viser, at danskerne gerne vil hjælpe medmennesker i nød, og vi ved, at mange af vore over 41.000 private donorer støtter netop vores arbejde, fordi vi er meget omkostningsbevidste, og fordi vi når ud til folk, som i mange tilfælde ellers ikke ville få nogen hjælp.

Han ser frem til at fortsætte et samarbejde, som Læger uden Grænser indledte med eksperter fra Københavns Universitets Institut for Human Ernæring i 2007.

– Når man tager i betragtning, hvor stort problemet med under- og fejlernæring er, så er det utroligt, at der ikke er mere forskning i emnet. Der er store perspektiver i at få mere viden om, hvad især børn behøver af næring, så jeg glæder mig meget til samarbejdet, siger Brix Christensen.

84 kr. udaf 100 går til nødhjælp

Læger uden Grænser gør sig “store anstrengelser for at holde udgifterne nede, så flest muligt af de penge, vi modtager, går direkte til nødhjælp”, hedder det i årsberetningen.

Og videre:

For 2007 tegner de samlede udgifter i Danmark til at udgøre 16 pct. af vore indtægter. Det vil sige, at for hver 100 kr., vi modtager, går 84 kr. til nødhjælp. Af de 84 kr. bruger vi 6 kroner til forskning i ny medicin og til at sikre, at flere får adgang til medicinsk hjælp.

Men selvfølgelig koster det noget at holde en organisation i gang. Vi bruger penge til porto, annoncer, kampagner og andre udgifter, som i bund og grund handler om at indsamle penge. Det er det, som kaldes fundraising, og som er helt afgørende for, at vi får indsamlet penge.

Der er også udgifter forbundet med at finde læger, sygeplejersker og andre fagfolk, som er villige til at blive sendt ud på projekter. Uanset hvilken uddannelse og erfaring vore udsendte har, får de på deres første opgave 7.145 kr. om måneden. Efter arbejdsmarkedsbidrag bliver det til 6.500 kr. udbetalt.

På kontoret i Danmark arbejder desuden 18 lønnede medarbejdere. De holder kontakt til donorer, finder nye bidragydere, informerer om vores arbejde, tager vare på udsendte og holder styr på økonomien.

Ansatte på Læger uden Grænsers kontor får løn efter et system, som sikrer, at de altid vil ligge i den lavest betalte fjerdedel, når man ser på lønninger indenfor humanitære organisationer.

For at skabe åbenhed omkring vore udgifter til lønninger, har vi i flere år haft vores lønpolitik liggende på vores hjemmeside.

En stor indsats fra frivillige er med til at begrænse vore udgifter. I 2007 arbejdede et stort antal frivillige ulønnet på kontoret i København. Andre holdt foredrag om vores arbejde eller delte vand ud ved sportsbegivenheder.

Læger uden Grænser har i Danmark til huse på Østerbro i København. Vores udlejer sympatiserer med arbejdet og har derfor givet os et betydeligt nedslag i huslejen.

Vi sørger desuden for at rejse billigst muligt gennem aftaler med rejsebureauer og hoteller, der giver rabat til humanitære organisationer.

For at sikre uafhængighed har MSF et princip om, at højst halvdelen af vore indtægter må komme fra stater og regeringer. I 2007 modtog vi f.eks. 28,5 mio. kr. fra Danida, mens over 71 millioner kom fra private donorer.

Det er dyrere at skaffe private bidrag, og derfor syner vore udgifter til administration højere end hos andre organisationer. Men det er prisen for at være uafhængig.

Samtidig opgør de humanitære organisationer administrationsomkostningerne
forskelligt. Vi synes, det er mest redeligt at vise alle vore udgifter – også til indsamling, anføres det.

Læger uden Grænser opnåede en del ekstrareklame i efteråret 2007 gennem DRTVs serie “Sommer”, hvor lægesønnen Jacob har været udsendt gennem organisationen til Malawi i det sydlige Afrika.

Årsberetningen for 2007 kan downloades på www.msf.dk eller bestilles på telefon
39 77 56 00

Yderligere oplysninger hos:

Maria Dohn, Kommunikationschef Læger uden Grænser (MSF)
Tlf. 39 77 56 06, Mobil 29 70 29 79, e-mail: [email protected]

Søren Brix Christensen, speciallæge, mobil: 29 70 29 78