Læger uden Grænser søsætter sin største vaccinationskampagne mod mæslinger til dato

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den internationale medicinske nødhjælpsorganisation, Læger uden Grænser (MSF) har indledt en massiv vaccinationskampagne mod mæslinger i det centralafrikanske land Tchad.

Kampagnen, der er en af MSFs største nogensinde, omfatter vaccination mod mæslinger af 280.000 børn. Mæslinger er en meget farlig smitsom virusinfektion, som ofte fører til alvorlige komplikationer og død, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse onsdag.

Vaccinationskampagnen finder sted i Tchads hovedstad NDjamena, hvor der siden starten af april er rapporteret om 4.400 tilfælde af mæslinger. MSF har nu sendt 30 vaccinations-specialister til NDjamena, hvor organisationen i samarbejde med de tchadiske sundhedsmyndigheder har oprettet 29 mobile vaccinations-klinikker.

Transport og opbevaring af de 300.000 mæslingevacciner udgør en særlig stor logistisk udfordring, fordi mæslingevaccinen mister sin virkning, hvis den udsættes for for høj varme.

Det kan meget nemt ske i NDjamena, hvor dagstemperaturerne ofte kommer over 40 grader celsius. Vaccinationskampagnens succes afhænger derfor i høj grad af om det lykkes at fastholde vaccinerne på en konstant temperatur mellem plus 2 og plus 8 grader celsius.

– Du nedfryser ikke sådan lige et par tusinde isblokke på nogle få timer, forklarer Valentin Omar Sefu, der er logistisk koordinator for den omfattende vaccinationskampagne.

– Det tager sædvanligvis over en uge at organisere en så massiv vaccinationskampagne, som den MSF nu er i gang med i Tchad, men fordi vi netop har afsluttet vaccination af 40.000 børn i Bousso-området syd for NDjamena, kan dette lade sig gøre på kun et par dage, fortæller Valentin Omar Sefu

Da mæslinger er en forstærkende faktor for underernæring, vil MSF parallelt med vaccinationskampagnen undersøge børnene for underernæring.

Det sker ved brug af den såkaldte MUAC-metode, hvor omfanget af barnets overarm indikerer, om det er underernæret eller er i fare for at blive det. Og de første børn der er blevet vaccineret mod mæslinger i NDjamena har allerede vist tegn på alvorlig underernæring.

Mæslinger er en smitsom virusinfektion, som øger risikoen for bl.a. luftvejsinfektioner og meningitis, og ofte fører til alvorlige komplikationer og død. De, som ikke er blevet vaccineret, befinder sig i risikogruppen, og børnene er de mest sårbare.

Der findes ingen særlig behandling for mæslinger, men antibiotika er ofte brugt mod efterfølgende infektioner.

Yderligere information hos Søren Brix Christensen, speciallæge, Formand, Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 29 70 29 78 og Michael G. Nielsen, Informationschef, Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06 / 29 70 29 79