Læger uden Grænser støtter igen journalistik om glemte kriser

Laurits Holdt

For andet år i træk uddeler Læger uden Grænser i samarbejde med Dansk Journalistforbund et journaliststipendium på 50.000 kroner til journalistik om oversete og glemte kriser, konflikter og katastrofer.

Med økonomisk støtte fra stipendiet fik sidste års modtagere fortalt historierne om det forfulgte Rohingya-folk i Bangladesh og om kurdiske syreres flugt fra Syriens rædsler. Eftervirkningerne af 20 års borgerkrig blev også skildret med en fotoreportage fra en flygtningelejr i Uganda.

“Et af fundamenterne i Læger uden Grænsers arbejde er, at fortælle om den nød og de lidelser vi ser ude i verden. Men vi ved også, at vi ikke kan løfte den opgave alene, og derfor uddeler vi igen i år et stipendium, så flere historier kan nå de danske medier,” siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser.

Igen i år uddeles stipendiet af en uafhængig dommerkomite, der består af formand og journalist Lotte Dahlmann, journalist Suzanne Moll og fotograf Jan Grarup, og lige som sidste år er det helt op til ansøgerne, at finde emnet de ønsker at undersøge og arbejde med.

Stadig pres på udlandsstoffet

Kampen om opmærksomhed er stadig skarp og prioriteterne ude på redaktionerne er stadig hård. At udlandsstoffet er ressourcekrævende kan derfor også mærkes, særligt på færre historier fra udviklingslandende.

”Vi vil gerne bidrage til at præmiere journalister og fotografer, som tør gå andre veje og kaste lys på konflikter, som er underbelyste i verdensoffentligheden. Med stipendiet fra Læger Uden Grænser giver vi medieprofessionelle mulighed for at opsøge og formidle væsentlige historier fra oversete kriser og konflikter,” siger formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.

Et demokratisk problem

Det øgede pres på redaktionernes prioriteter har også medført at brændpunkts-journalistikken ofte vinder over reportagerne fra de tungere og længerevarende kriser. Netop muligheden for at kunne tage stilling er derfor også en af driverne bag gentagelsen af stipendiet.

“Vi tror på at oplysning og viden kan være med til at forbedre situationen for befolkninger i nød. Når danskerne ikke kender til de kriser, så har de ikke mulighed for at tage stilling og handle. Derfor er det også et demokratisk problem, når folk lider i stilhed. Det vil vi gerne forsøge at lave om på,” siger Michael Gylling Nielsen.

Ansøgningsfristen for Læger uden Grænsers Journaliststipendium er den 22. oktober 2014 og modtagerne offentliggøres den 3. november 2014.

Information og ansøgning på Dansk Journalistforbunds hjemmeside: www.journalistforbundet.dk/stipendium

Modtagerne i 2013

Læger uden Grænsers Journaliststipendium blev i 2013 uddelt for første gang. Blandt 43 ansøgninger udvalgte den uafhængige stipendiekomité, bestående af journalist Lotte Dahlmann, fotograf Jan Grarup og medierådgiver Suzanne Moll, tre projekter, som hver modtog et arbejdslegat.

Det blev til tre forskellige projekter fra henholdsvis Bangladesh, Irak og Uganda – alle med fokus på oversete humanitære kriser.

Julie Mia Fogde og Signe Haahr Lindegaard, begge journaliststuderende og praktikanter på Jyllands-Posten satte fokus på det forfulgte Rohingya-folk, der oprindeligt stammer fra Myanmar (Burma), men som i stort antal er flygtet til Bangladesh, hvor de lever under elendige forhold. Artiklen blev bragt i Jyllands-Posten den 17. februar 2014.

De to journaliststuderende Sandra Meinecke og Sarah Schannong har rejst til den nordlige del af Irak, hvor drømmen om et selvstændigt Kurdistan har fået nyt liv på grund af borgerkrigen i Syrien. Tusinder af kurdiske syrere flygter til den kurdiske region i Irak, væk fra krig og mod drømmen om at leve i et forenet Kurdistan. Artiklen blev bragt i Information den 30. december 2013.

Fotorapportagen “Når et helt folk bures inde” af freelancefotograf Jakob Dall, sætter fokus på eftervirkningerne af 20 års borgerkrig i Uganda, hvor knap to millioner mennesker har levet i flygtningelejre størstedelen af deres liv. Artiklen blev bragt i Information den 5. april 2014.

For yderligere information, kontakt:

Esben Ørberg, Kommunikationskonsulent, Dansk Journalistforbund
[email protected] – 33 42 80 40 – mob  27 25 80 40

eller

Ilija Gudnitz Weber, Kommunikationsmedarbejder, Læger uden Grænser
[email protected] – 39 77 56 00 – mob  41 77 74 11