Læger uden Grænser: Tuberkulose opdages ikke hos små børn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny undersøgelse viser, at i hele 93 procent af tilfældene bliver tuberkulose ikke opdaget hos børn, fordi testmetoderne er forældede, ineffektive og yderst smertefulde for børnene, skriver Læger uden Grænsers danske afdeling i en pressemeddelelse fredag.

Undersøgelsen er offentliggjort op til Den internationale Dag mod Tuberkulose søndag (24.03).

Tuberkulose dræber flere end 64.000 børn hvert år, hvilket gør den til en af de største årsager til børnedødelighed i verden. Dette antal er dog stærkt undervurderet, på grund af de mange børn, som ikke bliver diagnosticeret.

Smertefulde metoder

Børn er de mest vanskelige at diagnosticere og den mest almindelige testmetode, som anvendes på børn i dag, kræver sekretprøver, som barnet skal hoste op fra lungerne.

Sundhedspersonalet er tvunget til at bruge metoder, som er smertefulde for børnene. Barnet skal inhalere en form for damp, som skal ned i lungerne. Dampen giver en irriteret og kvælende fornemmelse, som får barnet til at hoste kraftigt.

Hvis børnene ikke hoster nok sekret op, er personalet nødt til at suge det op i stedet, hvilket er ekstremt ubehageligt for barnet.

Selv om barnet udsættes for disse metoder, kan resultaterne ofte ikke bruges alligevel, fordi der er for få bakterier i lungerne.

Langt de fleste dødsfald i u-landene

I alt dør 1,4 millioner mennesker af tuberkulose om året, og 8,7 millioner udvikler sygdommen – langt de fleste i udviklingslandene.

I 2010 var der omkring 10 millioner forældreløse børn, fordi deres ophav var døde af tuberkulose.

Når diagnosen skal stilles, sammenholder sundhedspersonalet prøverne med røntgenbilleder og vækstkurver for barnet, metoder som ligeledes er regnet for, at være upræcise til formålet.

Der er derfor hårdt brug for nye metoder til at teste børnene, hvor man eksempelvis bruger blod, urin eller afføring, som vil gøre indsamlingen af prøverne smertefri for børnene.

Læger uden Grænser appellerer derfor på det kraftigste til, at det akutte behov hos børn med tuberkulose bliver mødt, og at de bliver prioriteret i forskningen og i udviklingen af medicin, hedder det.

Livsfarlige fejldoseringer

Når børn behandles for tuberkulose, anvendes den samme medicin, som er produceret til voksne.

Det eneste sundhedspersonalet kan gøre er, ud fra barnets vægt og højde, at forsøge at udregne hvor meget af medicinen, børnene skal indtage.

Det er et skøn, som ofte indebærer, at barnet får for lidt medicin, og dermed ikke den korrekte effekt, eller at barnet får for meget medicin, som medfører risiko for livsfarlig overdosering og forgiftning.

Stort dødelighed

Selv om 2012 sluttede med et gennembrud, hvor der for første gang i 50 år er udviklet ny tuberkulosemedicin, er disse endnu ikke udviklet og dosseret i forhold til børn.

Tuberkulose er en bakteriel infektionssygdom, der oftest rammer lungerne.

Sygdommen er svær og langsommelig at behandle, og en del patienter bliver modstandsdygtige overfor medicinen. Hvis en person med aktiv tuberkulose ikke får behandling, dør 2/3 af sygdommen.

En ni måneder gammel pige fra Tajikistan i Centralasien er den yngste patient, som Læger uden Grænser nogensinde har givet diagnosen.

Hun lider af multiresistent tuberkulose.

Se også
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=44476&Cr=tuberculosis&Cr1=#.UU9nwGV1T4s

Yderligere oplysninger hos:
Anna-Louise Noe Kristensen
Kommunikationsmedarbejder i MSF Danmark
Tlf: 41 77 74 18