Læger uden Grænser: Tusinder flygter fra kampe i DR Congo

Redaktionen

Siden slutningen af januar har kampe mellem oprørsgrupper i den Demokratiske Republik Congos Djugu-region i den østlige Ituri-provins drevet tusindvis af mennesker på flugt.

En stor del af de fordrevne har oplevet deres hjem blive ødelagt og har derfor søgt tilflugt i nabobyerne til Tche, i byerne nord for Bunia og Kawa og på Lake Albert søens breder, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse fredag.

Næsten 7.000 fordrevne congolesere er nu samlet i Tche under meget kritiske forhold og har brug for fødevarer og akut medicinsk nødhjælp. Forholdene for de fordrevne er yderligere forværret af, at Tche-området ligger i højlandet, hvor der især om natten er meget koldt. Et specialisthold fra Læger uden Grænser (MSF) har nu etableret et midlertidigt sundhedscenter i området, ligesom organisationen har sikret adgang til rent drikkevand.

Det er meget svært for hjælpeorganisationer at komme henved 7.000 fordrevne, der har slået sig ned ved Lake Alberts breder, til undsætning, da det kan kun ske ved brug af både. Det rapporteres, at et stort antal af de fordrevne i området lider af dysenteri, og mange af børnene er ikke vaccineret mod mæslinger.

Endnu et hold fra MSF vil i de kommende dage etablere en sundhedsklinik for at kunne tilgodese de mest akutte medicinske behov og gennemføre en vaccinationskampagne mod mæslinger blandt de mest udsatte børn. MSF vil også sikre adgang til rent drikkevand, så man undgår at forurene de eksisterende vandkilder.

Den 9. februar ankom et transportfly til Bunia med medicin- og sanitetsudstyr samt vandforsyninger. Nødhjælpsforsyningerne gør det muligt for MSF at hjælpe 20.000 fordrevne i 3 måneder. MSF vil fortsætte med at yde medicinsk og sanitær nødhjælp ved at jævnligt at besøge de udsatte områder med udgangspunkt fra Bunia, hvor MSF i forvejen støtter et af byens 2 hospitaler.

MSF har arbejdet i Ituri-regionen siden juni 2003 og fortsætter med at hjælpe de mennesker, der drives på flugt af kampene i området. I dag arbejder 11 internationale MSF frivillige og flere end 270 nationale specialister med at hjælpe mennesker på Bunia hospitalet og i de krigshærgede områder ved hjælp af mobile medicinske klinikker.

Den 20 år lange konflikt i DR Congo står øverst på en liste over verdens 10 oversete humanitære kriser, som Læger uden Grænser offentliggjorde i januar. Den kan læses på Internettet: www.msf.dk/view.asp?NewsID=699

For yderligere information, kontakt

Søren Brix Christensen, formand Læger uden Grænser, Tlf. 29 70 29 78, og Michael G. Nielsen, informationschef, Læger uden Grænser, Tlf. 29 70 29 79