Læger uden Grænser: VK vil støtte systemer frem for mennesker

Redaktionen

KOMMENTAR

VK-regeringen har med sin nye Afrika-strategi klart valgt side. Den vil støtte systemer frem for syge og sultne, skriver formanden for Læger uden Grænser (MSF) i et debatinlæg i Politiken torsdag (27. sept.)

Af Søren Brix Christensen

I de kommende år vil Danmark sende flere bistandskroner til lande, der udviser god regeringsførelse og lande, der tegner til at kunne blive partnere på den store globale handelsplads. De afrikanske lande skal med andre ord bruge kræfterne på at lære at begå sig i internationale politiske sammenhænge.

Men strategien har en pris og den får de fattigste og de mest syge lov at betale. For mens regeringen skruer op for bistanden til god regeringsførelse, så skruer den samtidig ned for bistanden til det helt konkrete – nemlig sundhed, landbrug, vand og sanitet og til transport.

Sundhed bliver nedprioriteret

Læger uden Grænser arbejder i 35 afrikanske lande og vore læger og sygeplejersker ser hver dag den nød og elendighed, som millioner af afrikanere forsøger at overleve.

Vi møder mennesker, der lider af sygdomme, som sagtens kunne undgås, vi ser børn, som er holdt op med at lege, fordi de er stærkt underernærede, vi ser kvinder, som risikerer livet i forbindelse med graviditet og fødsler og vi ser familier, der må leve på flugt i et forsøg på at undgå vold og krig.

Det er de mennesker, som Danmark svigter med regeringens nye Afrika-strategi.

Den ansete økonomiprofessor ved Columbia University, der rådgiver FNs generalsekretær om 2015-målene, Jeffrey D. Sachs, kritiserer i et interview i Politiken lørdag den 15. september, de rige landes udviklingsbistand, som han mener, bør tænkes helt om.

De tænker for meget i processer, strategier og eksperter og for lidt på helt basale ting som vand, såsæd, medicin og myggenet, siger han blandt andet.

Læger uden Grænser kunne ikke være mere enige.

Behandling af aids

En slående ting i regeringens strategi er desuden det totale fravær af begrebet ”behandling” i forhold til patienter med hiv og aids. Det selv om aids er et af Afrikas største sundhedsproblemer.

Ifølge FN og Verdensbanken er 64 procent af de hiv-smittede fra et afrikansk land og ser man på børnene, står det meget værre til. 90 procent af alle verdens hiv-smittede børn er fra Afrika.

Læger uden Grænser har i årevis kæmpet for, at især Danmarks engagement i hiv og aids problematikken ikke begrænser sig til udelukkende at forebygge, men at vi også bruger penge på at behandle de hiv-smittede.

Vi har i dag metoder og medicin, der kan give hiv-smittede et næsten normalt liv. Regeringen har tidligere anerkendt, at vi skal gøre en indsats for at behandle de smittede, men når det kommer til at omsætte ord til handling, så kniber det åbenbart.

Vi efterlyser helt enkelt, at regeringen sætter handling bag de gode hensigter og prioriterer mennesker frem for systemer, slutter Søren Brix Christensen

Debatindlæg blev bragt i dagbladet Politiken torsdag den 27. september 2007

Kilde: www.msf.dk