Fhv. sognepræst Johannes Langhoff, Nærum, fylder 85 lørdag den 6. august.
Den alsidigt begavede teolog gik på pension for 17 år siden, men nyder fortsat at være igang; han har således som pensionist hjulpet til i sin lokale kirke i Nærum og forretter af og til gudstjenester i sin gamle kirke, Københavns Domkirke, hvor han i sin tid begyndte som kaldskapellan.
Johs. Langhoff har været stærkt engageret i nødhjælpsarbejde tværs over grænserne, bl.a. i den store organisation, der nu kendes som Folkekirkens Nødhjælp, og som han var med til at opbygge.
Han har været sekretær i Det økumeniske Fællesråd og Det mellemkirkelige Råd, og senere blev han som præst knyttet til Københavns Domkirke og udpeget til biskoppens højre hånd, hvad angår mellemkirkelige relationer, skriver Berlingske Tidende i sin fødselsdagsomtale.
For Johs. Langhoffs vedkommende blev det i årenes løb til en indiskutabel global indsats – med sæde i Kirkernes Verdensråds centralkomite, eksekutivkomiteen og 1979-86 i Kirkernes Menneskeretskomite.
Det var i disse år, at kampen mod apartheid stod på programmet, og Langhoff var med sit navn og omdømme en garant for folk i kirkens kreds, der så med nervøsitet på den meget aktive linje, som unge hedsporer som Jørgen Lissner og Leif Vestergaard anlagde i Kirkernes Raceprogram. De købte bl.a. aktier i ØK for på flere generalforsamlinger i 1970erne at kunne grille det dengang mægtige Kompagni for dets omfattende engagement i racelandet.
Allerede i studietiden under besættelsen dokumenterede Langhoff sig i øvrigt i besiddelse af oplagte journalistiske evner, der kom illegale blade til gode. Det var evner og indsigt, som blev værdsat, da han langt senere kom i bestyrelsen for Kristeligt Dagblad, 1967-79 som formand.
Et stort til lykke på dagen fra redaktionen af u-landsnyt.dk.
Jesper Søe