Latinamerika-kender blir 40

Forfatter billede

Antropolog og seniorrådgiver i IBIS, Stine Krøijer, Valby, fylder 40 tirsdag d. 1. oktober 2013.

Det hele startede med en tur til Ecuador for 24 år siden. Om bord i en kæmpe udhulet træstamme var fødselaren på vej dybt ind i regnskoven.

Barakkerne, hvor de skulle overnatte, havde for mange år siden tilhørt et tysk oliefirma, men indvånerne var nu en gruppe næsten nøgne Huaorani-indianere.

Her fik Stine Krøijer øjnene op for, hvad olieudvinding betyder for regnskovens oprindelige folk, som får trukket tæppet væk under dem, når regnskoven trues.

Oplevelsen i landet på Sydamerikas vestkyst var indledningen på en karriere, hvor netop oprindelige folk, regnskov og Latinamerika har været den røde tråd.

Siden har Stine Krøijer taget turen til Latinamerika mange gange. Hun er uddannet antropolog ved København Universitet (2001), og da specialet skulle skrives, vendte hun tilbage til Ecuadors regnskov, hvor hun udførte feltarbejde i 10 måneder.

Hun kom tilbage på skolebænken i 2006, da hun valgte at tage orlov fra IBIS og skrive en Ph.d. om venstreradikal aktivisme i Nordeuropa.

Politisk aktivisme har været en stor interesse for hende, og hun ser en parallel til sin interesse for Latinamerika, da både Amazonas og Skandinavien er samfund, hvor lighed, uafhængighed og selvstændighed har stor værdi.

IBIS’ latinamerikanske ansigt

Før Stine Krøijer blev ansat som Latinamerika-rådgiver i IBIS i 2002, sad hun nogle år i styrelsen for solidaritets- og bistandsorganisationen.

Men første gang hun kom i kontakt med IBIS var, da hun i 1995 var kampagneleder/medarbejder for Operation Dagsværk, som IBIS samarbejdede med om et interkulturelt projekt i Ecuador.

Projektet gik ud på at tilbyde to-sproget undervisning til de lokale indianeres børn, så de først lærte deres eget sprog og derefter spansk.

Siden 2010 har Stine Krøijer udfyldt rollen som seniorrådgiver med fokus på klimaforandringer, udvinding og oprindelige folks rettigheder.

Opgaven har været at stå i spidsen for at udvikle et nyt regionalt advocacy-program i Latinamerika, der skal styrke oprindelige folks muligheder for at forfægte og udnytte deres rettigheder.

I Latinamerika er spørgsmålet om oprindelige folks rettigheder tæt forbundet med fattigdom, ulighed og menneskerettigheder. Oprindelige folk lever oftest i områder, der er stærkest påvirket af klimaforandringer, minedrift og olieudvinding.

Formålet med IBIS-programmet er at få sat fokus på oprindelige folks rettigheder og at støtte deres organisationer i at få rejst sager både internationalt og i Danmark.

Et arbejde som IBIS skød i gang i 2011, da Operation Dagsværk stillede skarpt på den stille katastrofe i Perus regnskov, som udvinding af olie skaber for lokale indianske folkeslag.

Aktivisterne på Nørrebro

Så er der lige den med de politiske aktivister herhjemme.

Stine Krøijer har taget aktivisterne meget alvorligt. I perioden mellem rydningen af Ungdomshuset i 2007 og Klimatopmødet i 2009 lavede hun intensivt feltarbejde i aktivistmiljøet i København.

Hun interviewede en masse, men blandede sig også selv i møder, mails og aktioner for i juni 2011 at kunne forsvare en ph.d., der bl.a. konkluderer, at aktivistkulturen er meget svær at forstå.

Hverken politiet, offentligheden eller den ældre venstrefløj lod til – og lader fortsat til – at begribe, hvordan i alverden de skal forholdes sig til de såkaldte venstrefløjsaktivister.

Men så kan de kaste et blik på Stine Krøijers afhandling, der afmonterer mange af de fordomme, som udenforstående har af aktivistmiljøet, centreret omkring Nørrebro i København.

Som hun sagde i et dagbladsinterview:

“Jeg havde selv overtaget billedet af, at det skulle være et meget lukket miljø og svært at komme ind i. Men det var slet ikke min oplevelse i praksis”.

“Jeg dukkede op som forsker og brugte den metode, som de selv bruger til at optage nye aktivister. Det sker enten gennem venskabsnetværk eller på store møder inden aktioner, hvor man i god tid kan melde sig som aktiv deltager”.

Når man kan forstå og sætte sig ind i europæiske aktivisters tankegang, bliver det næppe sværere at forstå u-landsaktivisters ageren og sager ude i Den 3. Verdens ofte meget barske virkelighed.