Mathias Søgaard
Mathias Søgaard (f. 1985). Uddannet cand.mag. i Afrikastudier og menneskerettigheder ved Københavns Universitet. Han har desuden en BA i Religion fra Syddansk Universitet.
I øjeblikket arbejder han som freelancekonsulent for det danske konsulentfirma, Africa Advice.
Han har arbejdet i og med Afrika siden han blev færdig med kandidat-uddannelsen i 2013.
Han har i en forlænget praktikperiode arbejdet som Afrika-analytiker for Landbrug og Fødevarer med henblik på at forbedre den danske fødevareklynges viden og tilknytning til forskellige afrikanske markeder.
Arbejdet for Dansk Røde Kors’ asylafdeling som bisidder for børn.
Han har i flere perioder boet og forsket i Ghana.
Da jeg tog min kandidat i Afrikastudier med valgfag inden for menneskerettigheder valgte jeg at skrive om homoseksualitet og holdninger til dette blandt unge i Ghana. For at på bedste vis at få indsamlet kvalitativ viden, rejste jeg til Ghana for at finde og interviewe disse unge. Det var utrolig interessant, hvor jeg kom frem til flere spændende konklusioner, såsom forbindelsen mellem modstand mod homoseksualitet og en social kritik af eliten. Jeg kunne også have fortalt Obama, at han ikke skulle presse Museveni i sagen om loven mod homoseksualitet.
Efter endt speciale skulle jeg finde arbejde inden for Afrika- og religionsområdet.
Jeg fik frivilligt arbejde hos Amnesty International og kom i praktik som Afrika-analytiker hos Landbrug og Fødevarer, hvor jeg skrev om eksportmuligheder for den danske fødevareklynge.
Tilsidst endte jeg glad hos Røde Kors, hvor jeg fik et indblik i asylsystem og asylbørnene gennem mit job som bisidder, for børn, der flygter alene.
Pga. at Danmark sammen med EU med vold og magt forsøger at holde flygtninge syd for Middelhavet gennem penge til nordafrikanske diktatorer, modtager Danmark færre flygtninge selvom antallet af flygtninge på verdensplan stiger.
Det medførte, at Røde Kors skulle afskedige flere af bisidderne til børn, der flygter alene, da færre ankom. Lige en hurtigt indskudt sætning, anslået 50 procent af alle verdens flygtninge er børn, som Danmark er med til at lade i stikken.
Fordi jeg endnu ikke havde genoptjent min dagpengeret, måtte jeg forbi kommunen.
På integrationsydelse på grund af studier i udlandet
Jeg blev overrasket over, at jeg blev straffet for at have taget min uddannelse seriøs. Fordi jeg havde boet i et afrikansk land under Afrikastudierne blev jeg meddelt, at jeg røg på integrationsydelse.
Sagsbehandleren godt kunne se det aparte i, at regeringen mener, at vi skal være globalt orienteret, men straffer personer, der er globalt orienteret. Det er jo grotesk.
Jeg søgte alle slags job. Ønskejob og lad os kalde de andre jobs hvad de er, økonomisk overlevelse. Jeg vil gerne arbejde, og jeg er ikke akademisk snobbet.
En form for feltarbejde
Jeg blev nattevagt hos 7-Eleven, et job jeg har stadig har, og jobbet er okay. Nattevagt tæt på Istedgade og Hovedbanegården gør, at kunderne er… mangfoldige. Fra den travle forretningsmand til turisten, over til de nigerianske sexarbejdere, der kommer for at købe hotdogs. Jeg ser det som en form for feltarbejde.
Men mit fagområde er det afrikanske kontinent, ikke at sælge pølser og kaffe. Når det handler om Afrika, læser og hører jeg mærkværdige analyser konstant. Kontinentet behandles stadig som et land, hvor det enten går rigtig godt eller alt er håbløst; der er ingen nuancer, og viden om landenes størrelse, historie og komplekse samfundsforhold er fraværende.
Befolkningernes egen indsats glemmes, måske hvorfor at remitter fra diasporaen ignoreres. Det er ellers en vigtig detalje, nu EU taler om at indsætte en hær i Nordafrika for at stoppe flygtninge i at nå Middelhavet. Det er dømt til at mislykkes.
Eller hvorfor at Verdens Bedste Nyheder skrev om, hvor gode vi var, for nu havde flere togolesere adgang til WC’ere. Lokale præsenteres som passive bistandsmodtagere. Samtidigt blev togolesere dræbt i demonstrationer, fordi de var gået på gaden mod den siddende diktator for at sikre sig en bedre fremtid. Det er da den gode nyhed. Lokale tager aktivt ansvar for egen fremtid.
Jeg sidder og krummer tæer, når Ulla Tørnæs besøger Benin City eller lover kondomer til Etiopien. Mediestunts beregnet til at nå danske vælgere og intet andet. Der er gået Trump i dansk politik.
Ser måbende til
Nogle gange vælger jeg at tilsætte egne kommentarer, såsom i aviser, på min blog eller på Facebook for at komme ud med mine frustrationer og måske udfordre nogle stereotyper om Afrika. Det har medført rosende ord fra personer i Danmark og udlandet med engagement og stor viden fra kontinentet, og det medfører konstruktiv dialog, hvor jeg hele tiden bliver klogere.
Men det er stadig surrealistisk at sidde at læse så mange underlødige artikler og analyser af det afrikanske kontinent. Der er gode imellem, der er blot langt imellem dem. Dårlige analyser og mangelfuld viden om kontinentet er ødelæggende for danske virksomheders mulighed for eksporteventyr og for dansk udenrigspolitik.
Jeg kan kun se med fra sidelinjen, hvor jeg står og ser måbende til, imens jeg sælger kaffe i 7-Eleven.