Udenrigsminister Lene Espersen (K) bliver efter alt at dømme en af de første udenlandske udenrigsministre, der besøger det nye Sydsudans hovedstad, Juba.
Det forventes at ske under en rundrejse i perioden den 24.-28. januar til Kenya, Etiopien og Sydsudan, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.
Besøget foregår kort efter folkeafstemningen om Sydsudans fremtidige status.
– Som en af de første udenlandske politikere, der besøger Juba efter folkeafstemningen, ser jeg meget frem til at møde de politiske ledere og høre deres vurdering af situationen og perspektiverne. Folkeafstem-ningen er en vigtig milepæl i 2005-fredsaftalen, anfører udenrigs-ministeren og fortsætter:
– Afstemningen ser ud til at resultere i et klart flertal for selvstændighed. Det er væsentligt, at alle parter respekterer resultatet.
– Det er helt afgørende at skabe grundlag for frede-lig sameksistens mellem Nord- og Sydsudan, og at parterne fortsætter arbejdet med at løse de mange udestående spørgsmål i fredsprocessen, siger Lene Espersen, der bl.a. skal mødes med Sydsudans præsident, Salva Kirr.
Han kommer til at stå i spidsen for den nye nation, der vil have hele verdens øjne hvilende på sig frem til dagen for den officielle løsrivelse i juli i år.
DANMARKS SIKKERHED “BEGYNDER 1.000 KM VÆK”
I forlængelse af “Kurs 2020” er Danmark i gang med at styrke det sikkerhedspolitiske engagement i skrøbelige stater i Afrika parallelt med udviklingsindsatsen, hedder det.
Afrikas Horn har længe været plaget af konflikter med omfattende regionale og internationale konsekvenser. Danmarks sikkerhed påvirkes af globale fænomener som international terrorisme, organiseret kriminalitet og pirateri.
Varetagelsen af dansk sikkerhed begynder således tusinder af kilometer væk fra Danmarks grænser – og også i Afrika, anfører ministeriet.
Lene Espersen vil under sit besøg i Kenya og Etiopien føre samtaler med politiske ledere om situationen på Afrikas Horn.
Lene Espersen:
– Jeg vil bruge besøget i Kenya og Etiopien til at sætte fokus på de sikkerhedspolitiske udfordringer på Afrikas Horn. Vi hører dagligt om problemerne med konflikter, pirateri, radikalisering, terror og nødlidende mennesker. Det har også konsekvenser for vores dagligdag.
– Fra dansk side er vi allerede stærkt engageret i at hjælpe landene -først og fremmest med at opbygge egen kapacitet, så de selv kan løse proble-merne. Vi vil styrke lokale kystvagter og kapaciteten hos de regionale østafrikanske reaktionsstyrker. Vi er særdeles aktive i bekæmpelse af pirateri og går forrest i arbejdet med at sikre, at piraterne bliver retsforfulgt.
– Vi bistår landene i deres kamp mod terrornetværk. Og vi støtter det regionale samarbejde. Jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi kan styrke samarbejdet yderligere.
Berlingske Tidende oplyser tilføjende lørdag, at Lene Espersen og udviklingsminister Søren Pind (V) bl.a. er enige om at stille 1,7 mio. kr. til rådighed fra bistandsmidlerne til at renovere fængslet i Gado i Somaliland, hvor dømte somaliske pirater kan sættes bag tremmer.
Somaliland er en af 3 vordende statsdannelser i det gamle Somalia, nemlig Somaliland helt mod nord, Puntland i midten og Somalia mod syd.
Søren Pind siger til Berlingske, at “vi er klar med flere penge til fængsler og retssystemer, også nu i 2011. Behovet er der jo”. 2 danske søfolk holdes netop nu som gidsler hos somaliske pirater.
Den danske indsats i Østafrika og på Afrikas Horn er samtænkt, hvilket indebærer, at danske bistandseksperter samarbejder tæt med rådgivere fra forsvaret, Rigspolitiet og Bagmandspolitiet.
Støtten finansieres bl.a. gennem den såkaldte globalramme, der rummer både udviklingsbistand og ikke-udviklingsbistand, “hvilket skaber gode muligheder for at yde indsatser i krydsfeltet mellem sikkerhed og udvikling”, som det udtrykkes.
Yderligere oplysninger hos:
Kontorchef Mette Knudsen, tlf. 25 26 76 58