Levn fra bistandens store nordiske tanke fejrer 50 år i 2012

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et levn fra den nordiske tanke i u-landsbistandens barndom – et fælles nordisk forskningsinstitut om Afrika – lever i bedste velgående her 50 år efter det så dagens lys.

Det fejrer Nordiska Afrikainstitutet (NAI) i Uppsala nord for Stockholm mere eller mindre i hele 2012.

Festlighederne i Uppsala finder sted i oktober, så de falder sammen med indvielsen af instituttets nye domicil i domkirkebyens botaniske have, skriver NAI i sit seneste nyhedsbrev.

Her flytter de ca. 50 medarbejdere ind i en nyistandsat bygning efter at have boet på Kungsgatan nær centrum i mangfoldige år.

50-års jubilæet for starten i 1962 markeres i marts i Finland, i Oslo i maj og København til november.

Også på de årligt tilbagevendende Nordiske Afrika-Dage markeres det runde år. Dagene holdes i 2012 i Reykjavik til oktober.

I Afrika vil der være jubilæums-aktiviteter i Dakar i Senegal, i Etiopien eller Uganda og Pretoria i Sydafrika.

Nordiska Afrikainstitutet er bl.a. kendt for et veldrevet bibliotek, sin forskning, stipendiatvirksomhed og som arrangør af konferencer og møder om kontinentet.

NAI er et fælles-nordisk foretagende i den forstand, at det finansieres af alle fem nordiske lande, dog med broderparten af pengene fra Sverige.

Direktør er svenske Carin Norberg – se også http://www.nai.uu.se/press/resource/norberg

Instituttet er en rest af en storslået tanke om at bedrive fælles-nordisk bistand i de afrikanske lande.

Flere sådanne programmer blev lanceret, men samarbejdet løb ind i problemer, da det viste sig, at hvert land ønskede at tegne en national profil i bistanden og efter en udbredt fornemmelse i Norge og Danmark af, at det i høj grad var svenskerne, der sad ved rattet.

Det største nordiske fællesprogram i noget afrikansk land, landbrugs-programmet MONAP i Mozambique, sandede til i bureaukrati og uenighed og blev i sidste ende nedlagt.

NAIs flotte og interessante årsberetning for 2010 downloades fra
http://www.nai.uu.se/about/organisation/annualreport/AnnualReport2010_mini.pdf

Instituttets generelle webadresse er www.nai.uu.se