Af Anne Hertzum Alling, Folkekirkens Nødhjælp
For tre år siden deltog Libyens kvinder i revolutionen på lige fod med mænd, men i dag bliver de holdt uden for politik i landet, viser ny undersøgelse. Det er gået baglæns i stedet for forlæns, lyder det fra libysk kvindeorganisation.
I disse dage er det tre år siden, at Libyens revolution begyndte. Men selvom kvinderne dengang var en aktiv del af opstanden mod Gadaffis styre, bliver de holdt uden for det politiske liv i Libyen. Det er resultatet af en ny undersøgelse, der har spurgt flere hundrede mennesker i landet, hvordan deres mulighed er for at deltage aktivt i det politiske liv.
Det største problem for kvinderne er, at de ikke får lov til at stemme for deres mandlige familie-medlemmer.
”Udfordringen for kvinderne er, at de ikke må gå ud alene, og på valgdagen var der ikke nogen, der kunne køre dem til stemmeboksen. Derudover berettede flere kvinder i undersøgelsen, at de ikke følte, at de vidste nok om, hvem man kunne stemme på, og hvad de forskellige kandidater stod for,” siger Lisa Henry, katastrofechef hos Folkekirkens Nødhjælp.
Få stemmer til kvinder
Takterne var ellers gode, da Libyens kvinder gik på gaden side om side med deres mandlige landsmænd under revolutionen mod Gadaffis styre i 2011. De stiftede og deltog i politiske oprørsgrupper, sagde deres mening højt og blev en del af den offentlige libyske debat.
Men i dag, omkring to et halvt år senere, er de libyske kvinder stort set forsvundet fra gadebilledet igen.
”Det er gået baglæns i stedet for forlæns. De libyske kvinder var drivkraften bag revolutionen, men siden da har flere og mere ekstremistiske stemmer vundet indflydelse i Libyen,” fortæller Nada Halawi, programleder for organisationen 1Libya, der har været med til at lave undersøgelsen.
Støtte til demokratisk inddragelse
Lisa Henry fra Folkekirkens Nødhjælp finder det yderst problematisk, at situationen i Libyen har fået lov til at udvikle sig til et nærmest håbløst stadie.
“For et bare et par år siden var Libyen højt på den internationale dagsorden, og der blev brugt mange penge og kræfter på at støtte befolkningen. Men nu hvor den hårdeste kamp skal kæmpes, kampen for demokrati, er den internationale opmærksomhed forsvundet,” siger Lisa Henry.
Hun fortæller, at Folkekirkens Nødhjælp stadig har sin fulde opmærksomhed på Libyen og arbejder hårdt på at give landets kvinder en plads i det spirende demokrati.
Det sker ved at inspirere de eksisterende kvindeorganisationer til at danne netværk og undervise dem i at lave fælles kampagner på både nationalt og lokalt niveau.
Samtidig får kvinderne hjælp til at komme i forbindelse med andre kvindenetværk i regionen for på den måde at give dem større gennemslagskraft og legitimitet.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er blevet til i samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og den libyske organisation for kvinders rettigheder 1Libya. I alt er 257 mennesker fra Libyen blevet interviewet om deres kendskab og adgang til politik (178 kvinder og 79 mænd).
Download undersøgelsen Building a Better Libya Together (PDF, 155 siden. 1,5 MB)
1Libya: http://1libya.org/