En lille venskabsforening herhjemme for Danidas nye programsamarbejdsland i Vestafrika, Mali, søgte sidste år om penge til at oplyse om landet, men fik afslag – fra Danida.
Det hedder herom i beretningen fra bestyrelsen i Venskabsforeningen Danmark-Mali, der dækker perioden fra april 2007 til august 2008
“Eftersommeren 2007 søgte vi om støtte fra Danidas oplysningsbevilling til en massiv udbygning af (internetsitet, red.) malinyt.dk – bl.a. med oplysninger om danske foreninger og andre aktører, der er aktive i Mali – men desværre fik vi ingenting”. Beretningen nævner ikke begrundelsen for afslaget.
Beretningen bringes her som DOKUMENT:
Association des Amis du Mali
Egne arrangementer samt oplysning om Mali og Mali-aktiviteter
Venskabsforeningens bestyrelsen har grundet sygdom, travlhed og rejseaktivitet ikke holdt mange møder i løbet af året – og af samme årsag har det været småt med egne arrangementer.
Til gengæld har vi udsendt flere nyhedsbreve på mail om Mali-aktiviteter i Danmark (arrangeret af andre) og forsøgt at holde hjemmesiden, malinyt.dk, opdateret med løbende nyheder om Mali-aktiviteter og lignende.
Disse nyheder er siden flyttet fra hjemmesiden til foreningens nye weblog, som blev sat i søen i efteråret 2007: malinyt.blogspot.com – Siden webloggen blev sat i søen, har det desværre været småt med nyhedsformidlingen til medlemmerne pr. email.
Foreningen har ad hoc trykt 3-fløjet sort-hvid folder (foldet A4), som er lagt frem i forbindelse med forskellige relevante arrangementer.
Eftersommeren 2007 søgte vi om støtte fra Danidas oplysningsbevilling til en massiv udbygning af malinyt.dk – bl.a. med oplysninger om danske foreninger og andre aktører, der er aktive i Mali – men desværre fik vi ingenting.
Venskabsforeningen arbejder på arrangementer, som skal gøre opmærksom på Mali og landets udfordringer og muligheder. I den forbindelse har bestyrelsen undersøgt muligheder for at holde debatmøder om emnerne migration og bæredygtig turisme.
Arrangementet om migration kan først blive holdt på et senere tidspunkt, da foreningens vidensperson Gunvor Jonsson nu arbejder med international migration ved Oxford Universitetet i England.
Møder og andre arrangementer
Bestyrelsen har til gengæld i det omfang, der har været tid, repræsenteret foreningen i forbindelse med relevante Mali-arrangementer:
Malis fhv. kulturminister, filminstruktøren Cheick Oumar Sissoko, var i Danmark, da
Cinemateket i marts 2008 satte fokus på afrikanske film. Sissoko deltog i et særarrangement om afrikansk film den 16. mart og præsenterede to dage senere sin film “La Genèse”. Fra venskabsforeningens bestyrelse deltog Karen Hammer, der er en gammel ven af Sissoko.
Mama Koite Doumbia er præsident for kvindeorganisationen FEMNET Mali. Den 14. april 08 holdt organisationens danske samarbejdspartner KULU Kvindernes U-landsudvalg et møde, hvor Mama Koite Doumbia fortalte om situationen for kvinder i Mali og om organisationens arbejde politisk og samfundsmæssigt.
Fra venskabsforeningens bestyrelse deltog Maïga og Lise Blom. Begge aftalte møder med Mama Koite Doumbia, når de er i Mali.
2007-08 har også budt på afrikansk kunst, begge gange med ThorupArt som drivkraft.
Den 21. april 07 åbnede udstillingen Afrika på tværs – samtidskunst fra Øst- og Vestafrika i Portalen i Greve. Med på udstillingen var bl.a. værker af billedkunstneren Thierno Diallo fra Mali, der også var til stede ved åbningen. Fra venskabsforeningens bestyrelse deltog Karen Hammer og Karen Mohr Sokkelund.
Den 3. juni 08 åbnede udstillingen AFRICA/NOW i Rundetårn i København. Mali var rigt repræsenteret på udstillingen med fotokunst, billedkunst og marionetdukker. Flere af de maliske kunstnere var til stede ved åbningen.
Fra venskabsforeningens bestyrelse deltog Karen Mohr Sokkelund, og enkelte af venskabsforeningens medlemmer var også til stede, bl.a. Svend Erik Sokkelund, der havde stillet fotorammer til rådighed, og Else Trærup, som havde bistået Thorup Art
med at få aftalerne med de maliske fotokunstnere i hus.
Der blev desuden holdt et særarrangement i Rundetårn den 8. juli, da udstillingens katalog udkom; ved den lejlighed var venskabsforeningen repræsenteret ved Karen Hammer fra bestyrelsen samt Moussa Diallo og Svend Erik Sokkelund.
Derudover har flere af venskabsforeningens medlemmer bidraget med fortællinger om deres oplevelser i Mali ved forskellige offentlige arrangementer og i bogen Langt ude i verden, der udkom på Gyldendals forlag i oktober 2007. Disse arrangementer er omtalt på foreningens hjemmeside, malinyt.dk.
Den 22. august var Danmarks ambassadør i Mali, Margit Thomsen, i Danmark i forbindelse med et større ambassadørtræf i Udenrigsministeriet. I den forbindelse holdt Karen Mohr Sokkelund fra venskabsforeningen et møde med Margit Thomsen, hvor denne bl.a. fortalte lidt om de forskellige tiltag ambassaden sætter i gang som led i den danske bistand til Mali.
Hovedpunkter fra mødet vil blive opsummeret og sendt til venskabsforeningens medlemmer på et senere tidspunkt.
Mali-projekter
Sammen med International Kontakt har Maïga fra venskabsforeningens bestyrelse omkring årsskiftet sendt en container med diverse møbler og udstyr til IKs og Maigas skoleprojekter i Mali.
Maïga var i Mali for at tage imod containeren og deltage ved toldklarering mv.
Maïga er i juli 2008 rejst tilbage til Mali (bl.a. for at arbejde med skoleprojektet) og derfor udtrådt af bestyrelsen. Agnete Thorndahl overtog som 1. suppleant hans plads.
(dokument slut)
www.malinyt.dk • [email protected] • tlf. 20 98 78 82