Udfører Mellemfolkeligt Samvirke selvpromoverende oplysningsaktiviteter? Bedøm selv! skriver organisationen i en pressemelding torsdag
U-landsorganisationerne skal ikke bruge skatteydernes penge på at fortælle om sig selv, mener udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
Det gør vi skam heller ikke, svarer Mellemfolkeligt Samvirke. Vi bruger skatteydernes penge på at fortælle om dansk u-landsbistand.
Hovedparten af vore oplysningsaktiviteter handler ikke om vore “egne” udviklingsprojekter, men er saglig og nuanceret information om globale forhold, hedder det.
Det er aktiviteter, som henvender sig til brede grupper i det danske samfund, hvor Mellemfolkeligt Samvirke anvender sin 50 år lange erfaring med u-landsoplysning til støtte for mangfoldige brugere rundt omkring i landet.
Der er derfor ikke tale om organisationsprofilering, men om brede og folkeoplysende aktiviteter. Helt i tråd med oplysningsbevillingens formål (læs mere hos Danida), anfører MS.
Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer ministeren til ved selvsyn at stifte bekendtskab med organisationernes mangeartede oplysningsinitiativer. For at lette arbejdet har Mellemfolkeligt Samvirke samlet en oversigt over sine oplysningsaktiviteter:
Menneskemøder
Levende Ord
Foredragsdatabase med 300 oplægsholdere. Når ud til alle landets kroge og afkroge.
Offentlige møder og arrangementer
Debat om bl.a. verdenshandel, miljø og globalisering.
Kurser og pædagogisk rådgivning
Til lærere i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, bl.a. på pædagogiske centre.
Biblioteket
Studerende, privatpersoner og forskere nyder godt af de 40.000 bøger, 450 tidsskrifter og 2.100 video- og dvd-film.
Digitale og audiovisuelle medier
Global Island
Interaktivt dilemmaspil til folkeskolens ældste og ungdomsuddannelserne. Belønnet med reklame-branchens Guldkornpris i 2003.
Vi bor i…
Et digitalt billed-, lyd- og tekstværksted til undervisning i 3.-6. klasse.
Jorden rundt i 45 minutter
Digitalt materialekatalog med udgivelser fra alle u-landsorganisationerne. Findes også som hefte.
Den dyre støtte
Dvd-udgivelse med bl.a. prisbelønnet dokumentarfilm om EUs landbrugspolitik.
Trykte medier
ZAPP jorden rundt
Globalt magasin for og om unge, skrevet så målgruppen gider læse det. Se seneste nummer som pdf-fil her (kommer snart, red.).
KONTAKT Globalt Magasin
60 siders global læsning, 6 gange om året. Se pdf-version af det seneste nummer på www.ms.dk (kommer snart, red.).
Global Undervisning
Ideer til materialer og aktiviteter for lærere i grundskolen. Fire numre om året, se det seneste som pdf-fil her (kommer snart, red.).
Bøger
Om bl.a. handel, miljø, sundhed, udviklingsteori og bøger til børn.
Det brede oplysningsarbejde
Mellemfolkeligt Samvirke udspringer af en bred folkelig indsats i efterkrigsårene – på tværs af partiskel, tro, køn og andre organiseringsformer – og baserer sin oplysningsindsats på en omfattende bredde i forhold til budskaber, medier og målgrupper.
Med hensyn til budskaber har vort oplysningsarbejde ikke til formål at fremme kendskabet til organisationens eget udviklingsarbejde, men har et bredt sigte i forhold til holdningsdannelse om global retfærdighed, og som møder målgruppen, hvor den er, hedder det i pressemeldingen.
Det er oplysning, som gerne inddrager erfaringer fra Syd, men uden at det primære formål er at fortælle, hvad netop Mellemfolkeligt Samvirke udretter i Syd.
Bredden som afsender kommer til udtryk i Mellemfolkeligt Samvirkes koordinerende rolle i forhold til fælles initiativer blandt den bredere kreds af u-landsoplysende organisationer, herunder opgaver som markedsføring og distribution af u-landskalendermaterialerne, som det er i Danidas egen interesse at vi gennemfører.
Også hvad angår målgrupper er vores oplysningsindsats kendetegnet ved bredde. Vi har gennem talrige år oplyst, informeret, overrasket og leveret undervisning til alle de, det har været muligt at få i tale, uanset alder, køn og geografisk placering, fremføres det slutteligt.
Læs mere på www.ms.dk
Mellemfolkeligt Samvirke (MS Danish Association for International Co-operation), Borgergade 14, 1300 Kbn K, Tel. 77 31 00 00. Kontaktperson: Christian Korsgaard, [email protected], tlf. direkte 77 31 00 45.