Ved man, hvad der sker, når Lotte Heise går i aktion for piger og kvinder i Mali? Nej – bestemt ikke.
Som ambassadør for KULU – Kvindernes U-landsudvalg – er Lotte Heise nok forudsigelig i sit stærke engagement for pigers og kvinders rettigheder. Men præcist hvordan hun omsætter sine altid skarpe betragtninger, vittigt og i raketfart i showet ”Ingen fortjener bank – heller ikke Malis piger”, må vi vente at se.
Lotte Heise giver sit show til fordel for KULU’s arbejde og i anledning af KULU’s 40 årsjubilæum, og det er samtidig optakten til organisationens 16-dages kampagne mod vold mod kvinder.
I en ultrakort snak med Globalnyt, når hun dog at forklare, hvorfor hun er glad for at have fået drenge.
"Piger er nu engang mere skrøbelige end drenge. Det er dem, der er udsat for overgreb. Det er dem, der udsættes for vold. Tænk bare på dine veninders døtre, der farter rundt i byen og måske får for meget at drikke. Det kan ende ulykkeligt."
"Og tænk så på pigerne i Mali. Tænk på dem. Tænk på de usynlige piger. De piger, der ikke eksisterer. De piger, som ikke har nogen rettigheder, fordi de ikke har en fødselsattest," siger Lotte Heise.
Når hun taler om usynlige piger, er det fordi hun sammenligner dem med zombier.
"Prøv at forestille dig at du faktisk ikke eksisterer! Altså ikke sådan, at din krop ikke er der, men forstået sådan, at du på grund af manglende grundlæggende rettigheder, som fødselsattest, identitetskort eller vielsesattest faktisk er en slags omvandrende zombi – levende død.2
"De fleste børn spiller computerspil hvor Zombier er en stor del af uhyggen ved spillet. Men i Mail og andre steder i Afrika er zombi-kvinder en del af hverdagen."
Sikkerhed for skolepiger
KULU’s 16-dages kampagnen mod vold mod kvinde fokuserer i år på at øge sikkerheden for skolepiger i det nordlige Mali, hvor piger er særligt udsatte efter mange års konflikt.
Den maliske kvindeorganisation WiLDAF/ Mali dokumenterede i 2014
voldens mange ansigter i nord: voldtægter, pisk, tvangsægteskaber, bortførelser og overgreb mod piger og kvinder. Noget, som FN’s fredsbevarende mission, ikke har kunnet stoppe.
Vold mod piger og kvinder er udbredt i hele verden. Men i lande som Mali, hvor mange piger ikke har papir på deres identitet og dermed heller ikke adgang til uddannelse eller andre menneskerettigheder, er volden et udpræget problem.
Læs mere i Globalnyts kalender og på KULU’s hjemmeside.