Lovforslaget (L49) som var møntet på at forhindre penge til terror, ville generelt have besværliggjort de administrative processer og bevisbyrder for NGO’er siger Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre i en pressemeddelelse d. 14. december.
Efter massiv kritik har et flertal i folketinget krævet organisationerne taget ud af forslaget skriver jp.dk. Dette betyder at NGO’erne ind til videre ikke behøver at bekymre sig om de nye og besværlige regler, som kunne være blevet en kæp i hjulet for mange organisationer.
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) er en af de organisationer, som forslaget ville have haft en stor betydning for:
” Vi har med tilfredshed noteret os, at Erhvervs- og Økonomiministeriet har lyttet til kritikken og fjernet delen om foreningerne fra lovforslaget om hvidvask” siger Ole Espersen, juridisk rådgiver på RCT.
Ole Espersen uddyber:
“-For det første bliver vi ikke underlagt væsentlige administrative byrder, som ville tage meget af fokus væk fra vores kerneområde.
-For det andet ville vi ikke kunne gennemføre vores arbejde for en verden uden tortur, da det i den tredje verden ofte er umuligt at sikre identiteten på hver eneste medarbejder i partnerorganisationerne.
-En tredje bekymring var, at man kunne bruge love til at presse regeringen til at stoppe et samarbejde af politiske årsager.”
“Det gjaldt bare om, at så en smule tvivl om partnerorganisationen. Og da loven betød, at bevisbyrden var omvendt, dvs. reelt lå hos RCT og ikke hos den anklagende part, kunne arbejdet mod tortur blive meget svært” siger Ole Espersen.