Den giftige smog i nogle af Indiens største byer har nu nået i niveau, der er så slemt, at befolkningen er begyndt at flytte ud. Dette er en ny trend, der ikke har været set i årtier. I Dehli er der målt et smogniveau, der er op til 75 gange højere end hvad der er anbefalet af WHO. Denne mængde forurening svarer til at ryge op mod 40 cigaretter om dagen, og disse mængder luftforurening har udøst til regulær sundhedskrise i Indien.
Dehli har nu overhalet Beijing som den mest forurenede by i verden, ifølge tal fra Brookings Institute. Det vurderes ligeledes at op imod 2,5 millioner mennesker dør på årsplan som følge af forureningen i Indien. Samtidig oplever de indiske byer en voldsom befolkningstilvækst i disse år. Det anslås at 10 millioner mennesker årligt flytter til indiske byer og dermed sker befolkningstilvæksten i Indien mere end dobbelt så hurtigt som i Kina og hvis man fremskriver disse tal vil halvdelen af Indiens befolkning bo i byerne i 2030.
Et af de mere profilerede udflytninger som følge af den dårlige luftkvalitet er den costaricanske ambassadør, der er flyttet fra Dehli til Karnataka i syd for at undgå smoggen. Luftforureningsniveauet for nu flere indiske NGO’er til at slå alarm.
“Air pollution is a huge issue, but it is a myth that only big cities are polluted; pollution levels are rising in smaller cities, too. So where can you run away to?” lydet det fra Anumita Roychowdhury der er leder af Centre for Science and Environment
Indiens regering ser anderledes på det. Ifølge Premier Minister Modi er urbaniseringen en mulighed snarere end en udfordring:
“If anything has the potential to mitigate poverty it is our cities. That is why people from poor places migrate to cities, as they find opportunities there.”
Dette har forårsaget en hel del kritik og hans regering er da også blevet beskyldt for, ikke at gøre nok for at tackle de stigende problemer, byerne står over for.