Mærsk lover ny undersøgelse af problem-fabrik i Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kinesiske mellemledere var skyld i, at den danske topledelse ikke var opmærksom på de problemer, der i det forløbne år har ført til flere strejker, voldelige overgreb og anklager om uretmæssige fyringer på Mærsks containerfabrik i det sydlige Kina.

Sådan lyder svaret fra den danske containergigant, efter at den kinesiske organisation Globalization Monitor torsdag fremlagde fornyet kritik ved en pressekonference i København, skriver danwatch.dk.

– Det er virkelig kommet bag på os, at forholdene har været så dårlige, og at ledelsen ikke har været opmærksom på dem, siger Annette Stube, CSR-ansvarlig hos A.P. Møller Mærsk, der ikke mener, at den danske topledelse kan klandres.

– Det, der ikke er godt nok, er, at fabrikkens danske ledelse ikke har været opmærksomme på en gruppe af mellemledere, som har taget sig nogle rettigheder og i virkeligheden har forhindret topledelsen i at nå nogle af de resultater, man sigtede efter, siger Annette Stube.

Ulovlige fyringer

Ip Pui Yu fra Globalization Monitor, der i januar gjorde danske medier opmærksom på problemerne hos Mærsks containerfabrik, stiller sig imidlertid uforstående over for denne konklusion:
– Mærsk hævder, at de kinesiske mellemledere er hovedproblemet. Vores undersøgelser og samtaler med medarbejderne tyder på, at det er den danske topledelse, der har ansvaret for de ulovlige fyringer, siger Ip Pui Yu.

Ifølge CSR-chefen vil Mærsk nu følge op med en ny undersøgelse med deltagelse af en uvildig part – som Globalization Monitor kan være med til at udpege.