Mæslingevaccine – mere end forebyggelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvert minut året rundt dør et barn af mæslinger.

Danmark har for længst vaccineret sig ud af problemet, men i Den 3. Verden står Læger uden Grænser (MSF) overfor voldsomme udbrud af den smitsomme sygdom.

MSFs nyeste undersøgelser viser imidlertid, at vaccinen ikke kun forebygger men også direkte kan bremse mæslingeepidemier, skriver MSF i sit seneste elektroniske nyhedsbrev fredag.

Scenen er typisk for MSFs arbejde i u-landene: En kirke, en skole, en markedsplads. En lang række mennesker står i kø for at blive vaccineret. 4 personer i hvide kitler. En uddeler vaccinationskort til de ventende, en anden blander vaccinen, en tredje giver indsprøjtningen og fjerde en registrerer de vaccinerede.

Det går hurtigt. På 3 uger kan de 4 MSF-folk vaccinere flere hundredtusinde børn.

Mæslinger spreder sig gennem luften og sygdommen er ekstremt smitsom. Børn er i reglen mest udsatte.

Mange steder i verden er de ikke omfattet af vaccinationsprogrammer som f.eks. danske børn og måske er de for små til at være blevet vaccineret under tidligere kampagner. Derfor retter MSF sine vaccinationskampagner mod børn et mellem et halvt og 15 år.

Hvis man skal undgå mæslingeepidemier, skal 95 procent af befolkningen være vaccineret, og det kan være vanskeligt i lande med svage sundhedssektorer, krig eller store flygtningestrømme.

Under en mæslingeepidemi bliver alle ubeskyttede angrebet, og uden behandling vil mellem 5 og 20 procent af de syge dø, og de overlevende risikerer at få mén som hjerneskader og døvhed.

Det har hidtil været den udbredte opfattelse, at det ikke nyttede at vaccinere, når først epidemien var brudt ud.

Men MSF har analyseret resultater fra vaccinationskampagner i Tchad, Niger og DR Congo og har nu påvist, at vaccinationskampagner hjælper, også selv om epidemien allerede er brudt ud. En epidemi kan nemlig vare måneder og vaccinationer kan nå at beskytte ikke-smittede, inden epidemien når sit højdepunkt.

Der er flere informationer om mæslinger i Læger uden Grænsers medicinske leksikon på www.msf.dk