MAGT OG RET: Afrikansk samtidskunst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fik du ikke set udstillingen Magt og Ret, da den turnerede sidste år, er chancen der igen. Vanen tro står thorupART bag en nye udstillingsturné med syv kunstnere fra Kenya, Tanzania, Sudan og Burkina Faso. Det fælles fokus er magt i dens forskellige former.

Suzanne Ouedraogo fra Burkina Faso maler med voldsomhed, aggression og vovemod og med skrappe farver.

Salifoura, ligeledes fra Burkina Faso, anvender den røde afrikanske jord som en ingrediens i sine billeder, der kredser om harmoni og bæredygtighed, symbiosen mellem universet og jorden og mellem mennesket og naturen.

Christophe Sawadogo fokuserer på kampen for vand i Burkino Faso, samtidig med at han portrætterer det kaos, som oversvømmelser har forårsaget i hans hjemland.

Bertiers’ skaber politisk-satiriske billeder om korruption, valgkampagner og fredsforhandlinger.

Sudanesiske Abushariaa viser os sin dybe bekymring over den menneskelige tragedie i Darfur, men også sin længsel efter sit fødeland.

Arkitekten og kunstneren, Nadir Tharani fra Tanzania er optaget af Menneskerettighederne; hans sort hvide tegninger centrerer sig om forfølgelse, tortur, voldtægt og fængsling.

Tine Thorup og Cuong Sam har sammensat udstillingen og står bag design og udstillingsmateriale.

thorupART har siden 2005 været været bannerførere for samtidskunst fra udviklingslandene. De har arrangeret en lang række udstillinger, hvor et dansk og europæisk kunstpublikum har kunnet udvide deres horisont – ikke bare geografisk.

thorupART har ikke noget fast tilholdssted, og hver ny udstilling foregår i nye omgivelser. Find listen over udstillingssteder på thorupArts hjemmeside (nederst).