Den formelle magtoverdragelse i Irak forbedrer ikke umiddelbart de internationale hjælpeorganisationers muligheder for igen at arbejde i Irak, vurderer danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer. I øjeblikket har de stort set alle evakueret deres internationalt ansatte i Irak og sendt de lokale hjem, skriver Politiken tirsdag.
– Vi ser på den operationelle situation og ikke på, hvem der er ved magten. Vi vurderer løbende situationen, og som den ser ud lige nu, ændrer vi ikke vores måde at operere på, siger international chef i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, til bladet.
I øjeblikket er Røde Kors til stede i Irak og yder nødhjælp til hospitaler og nødhjælpsstationer. Men siden bombningen af Røde Kors hovedkvarter sidste år i oktober, har organisationen optrådt meget diskret i Irak.
I Folkekirkens Nødhjælp siger den fungerende pressechef, Rasmus Helveg, at der “skal ske en betydelig stabilisering, og vi skal have en fornemmelse af, at nødhjælpen og vores arbejde ikke er direkte mål for angreb.”
– Hvis vores folk kan få lov at arbejde, vil vi gerne tilbage. Vi forlod jo et arbejde, som ikke var gjort færdigt, siger han og understreger, at det ikke handler om, at situationen skal være helt normal, for at man kan arbejde, idet organsiationen arbejder i mange urolige lande, anfører Politiken.