Filminstruktøren Henning Carlsen, København, døde fredag omgivet af sin familie kort før sin 87 års fødselsdag.
Allerede i forbindelse med optagelserne til sin første spillefilm, “Dilemma” fra 1962, udløste Henning Carlsen en diplomatisk konflikt mellem Danmark og Sydafrika. Han ikke var helt ærlig om sine hensigter, da han drog af sted for at filme den apartheid-kritiske film. Den blev nemlig optaget illegalt.
Filmen vakte sensation, også fordi den kom på lærredet blot et par år efter massakren i Sharpeville i marts 1960, hvor sydafrikansk politi mejede 69 afrikanere ned.
Havde enorm effekt
Som journalist og forfatter Alex Frank Larsen skrev i dagbladet Information i 1999:
“Sjældent har en strimmel celluloid sat så mange sjæle i brand som Henning Carlsens Dilemma om forholdet mellem racerne i Sydafrika. En blanding af dokumentarisme og fiktion, delvis skåret over Nadine Gordimers roman “A World of Strangers” (fra 1958)”.
“Jeg mindes ingen film, der har haft større effekt i Danmark. Som et brag i natten vækkede den nationen, der stod op og stirrede ind i en verden, hvor nazismens racedrømme var virkeliggjort med et hvidt herrefolk beskyttet af den rå magt og sorte Untermenschen på vandring langs endeløse jernbanespor mod deres egen fornedrelse”.
I filmen er en ung englænder – Toby Hood – kommet til Sydafrika for at overtage ledelsen af et stort engelsk forlags Johannesburg-filial.
Hans forhåndskendskab til sydafrikanske forhold er ret tilfældigt og temmelig overfladisk, og han nærmer sig denne “verden af fremmede” fra samme side som flertallet, der direkte får noget med Sydafrika at gøre: fra den forretningsmæssige side.
I sin ensomhed i den fremmede by benytter han en familieintroduktion til at komme ind i den hvide overklasses selskabsverden.
Medvirkende er Ivan Jackson, Zakes Mokae, Evelyn Frank og Marijke Haakman. Den havde dansk premiere 4. oktober 1962 og TV-premiere herhjemme i maj 1990.
Filmen fra Colombia
På samme måde var Carlsen også – langt senere – i konflikt med organisationer i Colombia, hvor han lavede filmen “Erindring om mine bedrøvelige ludere” fra 2012 på grund af filmens plot om en mand, der på sin 90-års fødselsdag vil dyrke sex med en jomfru.
Filmen er baseret på en roman af den nyligt afdøde nobelprisvinderen Gabriel García Márquez, og det var snarere reglen end undtagelsen, at Carlsen tog udgangspunkt i litterære forlæg.
Henning Carlsen har en lang række spille- og dokumentarfilm bag sig. Han startede for alvor karrieren i starten af 1960erne med en dokumentarisk trilogi om livet i samtidens Danmark – med filmene De gamle fra 1961, Familiebilleder fra 1964 og Ung fra 1965.
En af de mest kendte er hans filmatisering af Knut Hamsuns roman Sult fra 1966. Filmatiseringen af den litterære klassiker om forfatteren Pontus ludfattige og brødflove tilværelse i den norske hovedstad vurderes som et højdepunkt i hans bagkatalog.
Leder af Dagmar-biografen i 13 år
Henning Carlsen har desuden været teaterinstruktør, tv-instruktør og undervist på den danske filmskole 1966. Fra 1968 til 1981 var han leder af Dagmar-biografen i København.
Han blev i 1995 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og modtog en Æresrobert i 2012.
Den kendte instruktør sov stille ind på Bispebjerg Hospital i København fredag morgen, omgivet af sin familie. Han efterlader sig blandt andet seks børn og sin kone, Else.
Henning Carlsen blev født 4. juni 1927 og døde 30. maj 2014.