Danske lokalpolitikere ønsker ikke længere i samme grad at investere i statsobligationer i nogle af verdens mindst demokratiske og mest korrupte regimer i Afrika. Fem af de 11 kommuner, som investerede sidste år, har nu trukket sig, skriver Berlingske torsdag.
Avisen beskrev i 2012, hvordan 11 af landets 98 kommuner havde investeret penge i otte afrikanske lande, der er blandt verdens mest korrupte og mindst demokratiske stater.
Fem af de 11 kommuner har nu aktivt besluttet, at man ikke længere vil opkøbe statsobligationerne, der reelt svarer til at give et ikke-øremærket lån til regimet. Slagelse, der sidste år havde lidt mere end en million kroner investeret i landene, har nu trukket sig. Det fortæller borgmester Lis Tribler (S) til Berlingske.
Også Svendborg, Odense, Randers og Roskilde har valgt at trække sig. Berlingske søgte sidste år aktindsigt i investeringerne i statsobligationer i landene DR Congo, Republikken Congo, Angola, Uganda, Nigeria, Senegal, Elfenbenskysten og Gabon.
Eftersom mange kommuner investerer via investerings-foreninger, der sammensætter porteføljen, var flere af dem ikke klar over, at de gennem investeringerne ydede den slags direkte lån til statslige obligationer.
Berlingske beskrev i en artikelserie om “Blodobligationer”, hvordan flere end 3,6 millioner pensionsopsparinger var investeret i en eller flere af de otte lande.
Avisens gravergruppe rejste til DR Congo, hvor der sker en systematisk undertrykkelse af befolkningen fra regeringens side.
Rejsen blev et møde med kvinder i flygtningelejre, der var voldtaget af soldater fra regeringshæren, børnesoldater og -slaver, der blev taget som gidsler i borgerkrigen i kæmpelandets østlige del og politikere fra oppositionen, som blev fængslet og tortureret i hovedstaden Kinshasa, hedder det.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-06-13/landets-st-rste-u-landspris-g-r-til-berlingske-gra