Markant forskningsstemme i naturdebatten blir 50

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor Carsten Rahbek, København, fylder 50 tirsdag d. 3. marts 2015. 

Foto: Lars Juul Hauschildt

Fødselaren er blevet kaldt dyrelivets agent, og når samfundsdebatten falder på natur, forvaltning og biodiversitet (biologisk mangfoldighed), er han en markant stemme, der er kendt for at bidrage med forskningsbaseret viden. 

Han kan se tilbage på en lang karriere både i international topforskning, bl.a.med opgaver for FN, Verdensbanken og OECD, og som faglig rådgiver for danske, statslige instanser.

Carsten Rahbek er til daglig professor på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Makroøkologi, Evolution og Klima siden 2010.

Han er en af de mest fremtrædende forskere i biodiversitet både internationalt og i Danmark og hører til blandt den ene procent af verdens mest citerede forskere. Han har over 150 peer-reviewed videnskabelige artikler på sin liste, inkl. 18 artikler i de mest prestigiøse tidsskrifter som Nature og Science.

Carsten Rahbek er også kendt for en markant formidling af sin forskningsviden om forvaltning af naturen og biodiversitet og med et skarpt blik for økonomisk prioritering.

Han har især leveret faglige input i debatten om værdien af at udlægge skove til urørt naturtilstand og om dansk naturforvaltning set i lyset af de globale klimaforandringer.

Hans forskning handler om planter og dyrs udbredelsesmønstre, deres variation over tid og sted, og hvordan klima og økologiske faktorer påvirker dem.

International drivkraft

Rahbek har været en international drivkraft i opbygning og formulering af dette forskningsfelt, der er kendt blandt forskere som makroøkologi og makroevolution.

I den ’anden del’ af sin forskning fokuserer han på socioøkonomiske faktorer og økonomisk analyse, fx med henblik på at identificere naturforvaltningstiltag med størst mulig omkostningseffektivitet. 

I dag omfatter hans center 50 forskere fra 15 lande over hele verden, som han bl.a. samarbejder med i omfattende projekter, der skal kortlægge genomerne for samtlige af verdens fuglearter og undersøge vhja satelitter, hvordan arter flytter sig på Jorden.

Carsten Rahbek var medlem af Natur- og Landbrugskommissionen og står bag flere rapporter om naturværdi og -forvaltning af biodiversitet til bl.a. De Økonomiske Råd, Friluftsrådet og Teknologirådet.

Han har desuden været rådgiver til det danske EU-præsidentsskab vdr. etablering af FN’s Biodiversitetspanel (Intergovernmental Panel for Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES).

Carsten Rahbek har været medlem af Videnskabernes Selskab siden 2006 og modtaget Danmarks største statslige forskningspris, Eliteforskerprisen i 2010.

Dertil Danmarks største privatfonds forskningspris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning i 2012.