Marokkos konge vil ikke være enevældig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Marokkos kong Mohammed gik onsdag aften på TV og bebudede en vidtgående forfatningsreform, som betyder, at han giver afkald på det reelle enevælde, der hersker under det nordafrikanske lands nuv. forfatning, skriver DR online torsdag.

I stedet vil kongen indskrive regler, der nærmer sig noget vi kender fra Skandinavien, når det gælder udpegelse af regeringsleder, regeringens beføjelser og ansvar, parlamentets rolle og retsvæsnets uafhængighed.

Den danske forsker, Julie Pruzan-Jørgensen, vurderer, at Marokkos konge sidder mere sikkert på tronen end magthaverne i Tunesien og Egypten gjorde. Men oplægget til forfatningsændringer viser, at kongen føler sig presset, siger hun.

Selv om kongens løfte om reformer skulle blive til virkelighed, er der langt til demokrati i landet, mener Julie Pruzan-Jørgensen: – Der er udbredt korruption, der er en ekstrem social ulighed. Altså, der skal jo meget mere til end en lovændring, før man i praksis får et velfungerende liberalt demokrati.