Når dronning Margrethe og prins Henrik mandag indleder et 4 dages officielt statsbesøg i Tanzania, retter regentparret opmærksomheden mod et land, der kun sjældent skaber overskrifter i Danmark, skriver DR online lørdag.
Dronning Margrethes forældre, kong Frederik og dronning Ingrid besøgte Tanzania i 1970 og kongen inviterede efterfølgende dav. prinsesse Margrethe og prins Henrik på et privat uofficielt besøg i det østafrikanske land.
Relationerne mellem Tanzania og Danmark strækker sig helt tilbage til 1960erne, da den danske regering valgte Tanzania som det første land, der modtog u-landshjælp. Den dag i dag er Tanzania den nation, der modtager mest udviklingsbistand fra Danmark – omkring en halv milliard kr. om året.
Det er også grunden til, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), en erhvervsdelegation på 40 virksomhedsledere og repræsentanter for det danske kulturliv deltager i statsbesøget.
Målet med besøget er at styrke båndene mellem de 2 lande og inspirere til nye former for samarbejde.
Tanzania er Østafrikas største land med en befolkning på 40 mio. indbyggere. Årsindkomsten pr. indbygger er i gennemsnit på 350 dollar, så der er stadig god plads til fremskridt.
Regentparret bliver mandag formiddag modtaget af Tanzanias præsident og en spektakulær opvisning af tanzanianske kunstnere. Om aftenen giver danske Caroline Henderson en udendørskoncert for regentparret med tanzanianske musikere.
Tirsdag besøger prins Henrik gadebørn, der opfører en teaterforestilling for ham i Dar Es Salaams slum.
Både dronningen og prinsen besøger flere bistandsprojekter og virksomheder, hvor tanzanianske syersker arbejder for danske virksomheder, bl.a. Samsøe + Samsøe. Det officielle besøg omfatter en tur til Zanzibar, hvor danske Carl Bro står for et byggeprojekt i havnen.
Torsdag slutter med et besøg i en Masai-landsby, hvor masaier vil optræde til ære for det danske regentpar. Efterfølgende vil dronningen og prins Henrik fortælle om deres oplevelser i Tanzania ved et pressemøde i Masai-landsbyen ved foden af Afrikas højeste bjerg, Kilmanjaro.
DR Nyheders kulturredaktør, Niels Frid-Nielsen, beretter om besøget i TV Avisen og skriver dagbog fra Tanzania på www.dr.dk