Mellemfolkelig dialog må erstatte voldsspiralen i Mellemøsten

Redaktionen

Udtalelse om Mellemøsten fra Mellemfolkeligt Samvirkes generalforsamling den 17. september 2006
17. september 2006

Eskaleringen af krig og vold i Mellemøsten er dybt foruroligende. Antallet af civile dødsofre stiger dagligt i Palæstina og Irak. I Libanon er en million mennesker blevet sendt på flugt efter Israels bombardementer, ligesom tusinder af mennesker har måttet leve i beskyttelsesrum i det nordlige Israel pga. Hisbollahs raketangreb. I Libanon er store dele af landets infrastruktur ødelagt og perspektiverne er triste. Mulighederne for fred og politisk udvikling baseret på international ret og på værdierne retfærdighed, demokrati og menneskerettigheder, bliver stadigt færre.
Mellemøstens voldsspiral er en del af den stigende konfliktopbygning mellem det såkaldte Vesten og Mellemøsten. Mellemfolkeligt Samvirke tager afstand fra denne konfliktopbygning. Der er andre muligheder!
Kampen for demokrati og retfærdighed kan ikke vindes med missiler eller bomber og er under ingen omstændigheder en værdikamp mellem Vesten og Mellemøsten. Konflikten handler om politik og økonomi – om magt – men det er de almindelige mennesker, som staterne har til ansvar at beskytte, der betaler prisen, og alt for ofte med deres liv.
Mellemfolkeligt Samvirke mener, at Danmark har en særlig forpligtelse til at arbejde for fred og stabilitet i Mellemøsten. Ikke mindst fordi Danmark har været en del af den ulovlige krig mod og nu er del af besættelsesmagten i Irak.
Danmark har et medansvar for at standse eskaleringen af konflikterne mellem Vesten og Mellemøsten. Både som medlem af EU og FN’s Sikkerhedsråd har den danske regering mulighed for at skabe de forandringer, der skal til, hvis fred og stabilitet også skal blive Mellemøsten til del, og hvis den globale terrorismes årsager skal bekæmpes.
Som medlem af FN’s Sikkerhedsråd har regeringen en oplagt chance – og et direkte ansvar – for at bidrage til løsningen af konflikten mellem Israel og Palæstina, som er kernen i de fortsatte konflikter og manglende demokratiske udvikling i hele regionen. En fredelig og langtidsholdbar udgang på den indeværende våbenhvile mellem Israel og Libanon hænger uløseligt sammen med en løsning Israel-Palæstina konflikten. Derfor må regeringen fastholde, at de to konflikter ikke kan adskilles og at Libanon-krisen ikke startede den 12.juli i år.
MS tager stærkt afstand fra Israels militære angreb på hele Libanon. Angreb på et lands infrastruktur og civile er i strid med folkeretten og vil, som krigen i Irak, udover de mange ødelagte menneskeliv producere mere radikalisme og vold. Vi opfordrer regeringen til i Sikkerhedsrådet at bruge den unikke platform til at gøre op med Vestens dobbelte standarder og selektive hukommelse.
Nøglen til fred i Mellemøsten er et frit og selvstændigt Palæstina, samt anerkendelsen af Israels ret til at eksistere som stat. Det indebærer Israels tilbagetrækning til internationalt anerkendte grænser, sådan som de i adskillige FN-resolutioner er blevet slået fast. Israel skal desuden ophæve alle bosættelser også på Vestbredden, da de er i strid med international ret.
Det er i denne sammenhæng vigtigt for freden i Mellemøsten at alle parter respekterer menneskerettigheder uafhængig af tro og etnisk herkomst, samt at de forskellige folk kan leve inden for sikre grænser. Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer regeringen til i Sikkerhedsrådet at kræve en løsning af konflikten med udgangspunkt i FN resolution 338 og 242.
En ny generation af unge vokser op i Mellemøsten og udgør allerede nu inden de er 18 år den største andel af befolkningerne. De har få muligheder for at finde tilstrækkeligt arbejde og til at påvirke udviklingen omkring sig gennem demokratisk deltagelse. Disse unge skal ikke opleve Danmark og Vesten vende dem ryggen. Krigen i Irak og tegningsagen er en del af en selvopfyldende profeti om sammenstødet mellem den såkaldte vestlige verden og den muslimske verden. Dialog, mellemfolkelig forståelse og respekt for retten til forskellighed er det bæredygtige alternativ. I samarbejdet med Mellemøstens civilsamfund ønsker vi at styrke Mellemøstens og Danmarks unge kvinder og mænds ønske og evne til at tage aktiv del i udviklingen af vores fælles fremtid. MS arbejder for, at dialogen mellem vores befolkninger og civilsamfund på længere sigt leder til reel forandring af verdens magtstrukturer, lokalt og globalt, med retfærdighed og medbestemmelse for alle folkeslag.
Vedtaget af Mellemfolkeligt Samvirkes generalforsamling den 17. september 2006

Se også: Mellemfolkeligt Samvirke regner med at skulle dække del af tab fra stor svindelsag mod internetportal