Mellemfolkeligt Samvirke svinger sparekniven og fyrer folk

Redaktionen

Mellemfolkeligt Samvirke har i denne uge måttet gribe til nye fyringer for at få enderne til at gå op efter skærpede krav om besparelser fra Finansministeriet.

Det betyder, at der i september er afskediget 3 medarbejdere ovenpå 6 fyringer og nedlæggelse af 3 stillinger i august. Alt i alt 12-13 årsværk – fuldtidsmedarbejdere – mindre i den store u-landsorganisation.

Generalsekretær Lars Udsholt bekræfter overfor u-landsnyt.dk, at MS på kun 2 år – fra udgangen af 2001 til udgangen af 2003 – vil opleve en reduktion af staben med en tredjedel – fra 90 til 62 årsværk, heraf altså 12-13 alene i 2003.

Nedskæringerne rammer dét, man kunne kalde “MS Danmark”, administrationen i Borgergade i det centrale København, herunder rekruttering og udvælgelse af personale til u-landene. Man har alllerede lagt en stribe servicefunktioner ud af huset. – Det gælder bl.a. alt, hvad der hedder IT, siger informationschef Jacob Andersen til u-landsnyt.dk

Når den seneste fyringsrunde har vist sig nødvendig, hænger det sammen med, at regeringen har besluttet at beregne administrationsprocenten på en anden måde og det har givet ekstra sparekniv.

MS vidste godt fra VK-regeringens udspil før sommerferien, at administrationsbevillingen ville blive beskåret med 5 procent, men en ny og uventet skærpet beregningsmetode for u-landsorganisationernes administrationsprocent har ført til en nedskæring på yderligere 6,5 procent i statspengene til administrationen.

Lars Udsholt: – Regeringen siger, man vil effektivisere bistanden, hvorefter den tager ekstra 1,6 millioner kr. fra vores administrationsbevilling og faglige kvalitetssikring af arbejdet, når vi skal rekruttere og udsende folk – et område, vi nu må skære ned på herhjemme i form af færre medarbejdere.

Den ekstra besparelse på de 1,6 mio. kr. – fra 24,2 mio. kr. til 22,6 mio. kr. i 2004 – er flyttet over på det gamle frivilligprogram, der i dag hedder MS i Syd. Det får på den måde flere midler til rådighed, men det har ikke kunnet forhindre fyringerne herhjemme.

Lars Udsholt siger, at de påtænkte statslige bevillinger til kerneområderne i MS vil være 25 procent mindre i realværdii i 2006 end i 2001, bl.a. fordi den årlige regulering for inflation, priser m.v. er taget ud.

Han nævner, at MS ifølge regeringen fremover skal satse på at hive de tabte penge hjem i form af nye bevillinger i alliance med andre u-landsorganisationer. – Vi skal med andre ord søge om de penge, man i forvejen har taget fra os, det virker unødigt kompliceret, anfører den 40-årige cand.scient.pol., der blev MS-generalsekretær i 2002.

Han efterfulgte Bjørn Førde, som i dagens situation møder lavmælt kritik, både indenfor og udenfor MS, for ikke i sin generalsekretærtid at have gjort nok for a sikre større grad af selvfinansiering og adgang til alternativ finansiering, eksemplevis fra EUs mange budgetlinjer til u-landsarbejde.

MS er på den ene side blevet rost for mange styrkepunkter og godt arbejde i jævnlige kapacitetsundersøgelser og på den anden kritiseret for at have for få medlemmer og for ringe egenfinansiering.

Det har således i mangfoldige år været en tommelfingerregel, at for hver krone, der gik igennem organisationen, stammede over 90 øre fra Danida.