Mellemøsten-ambassadør er hovedperson i ny antologi

Forfatter billede

Fra 2007 til i fjor var Jan Top Christensen ambassadør i Libanon. I en ny antologi fortæller han, hvordan partnerskaber mellem danske og libanesiske ungdomsorganisationer udfordrer opfattelserne af demokrati og dialog og inspirerer til nye organisationsformer i Libanons frivillige foreningsliv.

Det skriver Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) i en omtale af antologien, der betyder en “samling af udvalgte digte eller litteraturprøver på én eller flere forfatteres arbejde”.

”Gennem partnerskaberne med danske ungdomsorganisationer får de libanesiske børn og unge indsigt i, hvordan moderne demokratiske borgere må opføre sig til fællesskabets bedste, samt at man kan være uenig på en civiliseret måde.”

Sådan forklarer den fhv. ambassadør i Libanon betydningen af samarbejdet mellem ungdomsorganisationer i Danmark og Libanon i antologien ”Foreninger for fremtiden”, som DUF netop har lanceret.

I antologien giver forskere og foreningsaktive deres bud på, hvordan DUFs medlems-organisationer styrker unges kompetencer og indflydelse både nationalt og internationalt.

Arbejde som spejder inspirerer internationalt diplomati

Jan Top Christensen er en af i alt 14 danskere, der i antologien giver et personligt vidnesbyrd om deres tid i en ungdomsorganisation.

Han var KFUM-Spejder i 10 år, fra han som syv-årig startede som ulveunge. Som spejder lærte den nu 64-årige cand.scient.pol., at status og autoritet er noget, man gør sig fortjent til.

Jan Top Christensen. Foto: DUF/Mikael Schlosser

Hans barnelærdom blev sat i relief af de libanesiske religiøse og politiske autoriteter, som han mødte i sit arbejde som ambassadør i Libanon. Deres status er medfødt, og deres autoritet betvivles sjældent.

Demokratisk og antiautoritært udsyn

Fra sin udkigspost på ambassaden i Beirut har Jan Top Christensen fået indsigt i, hvad der sker, når danske børne- og ungdomsorganisationer rykker deres aktiviteter ud over landegrænsen i partnerskab med libanesiske ungdomsorganisationer.

Der er store forskelle mellem foreningernes strukturer, styreformer og traditioner i Danmark og Libanon.

Han fremhæver især, hvordan demokratiske styreformer og antiautoritær uddannelse er noget af dét, de danske børne- og ungdomsorganisationer kan bidrage med i mødet med andre unge i Libanon.

Han påpeger, at aktiv foreningsdeltagelse styrker libanesiske unges opfattelse af, at de er fælles om samfundet og kan have tillid til hinanden, og at danske ungdomsorganisationer her fungerer som inspiration.

Forskning om foreningers værdi

Udover de 14 personlige beretninger indeholder antologien ”Foreninger for fremtiden” flere forskeres undersøgelser af, hvordan de unges foreninger skaber værdi for den enkelte og samfundet som helhed i både nationalt og internationalt perspektiv.

Man kan se hele portrættet af Top Christensen som psf på http://duf.dk/fileadmin/user_upload/DOKUMENTER/DUF_materialer/DUF_antologi_Foreninger_for_fremtiden/PUB_2014-01-30_portraet_Jan_Top_Christensen_HR.pdf

Linket til kapitlet i antologien bringes med tilladelse fra DUF.

Man kan bestille antologien ”Foreninger for fremtiden” på www.duf.dk/antologi

DUF om DUF

Dansk Ungdoms Fællesråd er en service- og interesseorganisation for 70 ungdomsorganisationer. Spejdere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.

Siden 2010 har flere end 1.000 unge danskere været engageret i internationalt projektarbejde via DUF. DUF har i samme periode støttet 237 projekter i 26 lande.

Yderligere oplysninger hos:
Marie Engberg Helmstedt
International programmedarbejder (DUF)
Tlf. (direkte): 60 20 14 46
E-mail: [email protected] og web: www.duf.dk