Menneskeretsforkæmpere skal for militær domstol i Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Menneskeretsorganisationen ASVDH, der opererer i det marokkansk-besatte Vestsahara, opfordrer til at menneskeretsforkæmpere, NGO’er, jurister, og repræsentanter fra ambassaderne i Rabat deltager i militærdomstolen imod 23 Saharawier, Vestsaharas oprindelige befolkning.

Af Peter Kenworthy

De 23 Saharawier har siddet fængslet i over to år. Nemlig siden protestlejren Gdeim Izik uden for hovedstaden i det besatte Vestsahara El Aiun (Laayoune), blev brutalt opløst af marokkanske sikkerhedsstyrker i oktober 2010.

Vestsaharas befrielsesfront, Polisarios, repræsentant i Danmark, Abba Malainin, siger til den danske NGO, Afrika Kontakt, at tilbageholdelsen og retssagen imod de 23 er et bevidst forsøg på at stoppe al opposition mod Marokkos folkeretstridige besættelse af Vestsahara.

Området ud mod Atlanten med rige fiske- og mineralforekomster har været besat af Marokko siden 1975 og marokkanerne har aldrig tilladt en folkeafstemning om dets fremtid trods løfter herom.

”Fængslingen af de 23 Saharawier har direkte sammenhæng med deres arbejde for at forsvare menneskerettighederne for befolkningen i det besatte Vestsahara”, anfører Abba Malainin.

Malainin opfordrer desuden Danmark til at ”støtte en uafhængig undersøgelse af marokkanske styrkers angreb på Gdeim Izik, såvel som de grove menneskeretsovertrædelser, der efterfulgte dette angreb”.

NGO: Send dansker til at følge retssagen

Afrika Kontakt opfordrede derfor, i et brev sendt mandag, den danske ambassade i Rabat til at følge retssagen tæt, og helst sende en repræsentant for ambassaden til at følge retssagen.

“Afrika Kontakt vil gerne viderebringe denne opfordring [fra ASVDH] specifikt til Den Danske Ambassade i Rabat”, stod der bl.a. i brevet.

”Især i lyset af,
a) at det er både moralsk forkert, og imod international lov, at stille civile for en militærdomstol,
b) at de 23 tiltalte allerede har gennemført 4 sultestrejker for at gøre omverdenen opmærksom på de usle og brutale forhold de er tilbageholdt under, samt for at kræve at de enten bliver stillet for en civil domstol eller løsladt,
c) at såfremt de bliver dømt, risikerer de 23 en livstidsdom ifølge marokkansk lov og
d) at international bevågenhed, ikke mindst i selve retssalen, sandsynligvis er den eneste måde, hvorpå Marokko kan presses til at sikre en retfærdig rettergang for de tiltalte.”

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har tidligere skrevet i et svar til Afrika Kontakt, at han mener at ”respekten for menneskerettigheder er et fundamentalt aspekt af enhver myndighedsudøvelse, også den marokkanske i Vestsahara”.

Han anførte desuden, at han ”grundlæggende er enig i, at situationen i Vestsahara ikke er god”, samtidig med at han beklager Marokkos ”unødige magtanvendelse og overgreb” imod Saharawierne.

Ifølge brevet fra Villy Søvndal tages menneskeretssituationen i Vestsahara ”jævnligt op med de relevante marokkanske myndigheder”.

Dansk samarbejde med Marokko

Danmark samarbejder dog med Marokko, såvel i EU-regi, som bilateralt. Det Dansk-Marokkanske Partnerskabsprogram blev eksempelvis lanceret i 2006.

Programmet ”har til formål at fremme dialog, forståelse og samarbejde mellem Danmark og Marokko, samt at støtte lokale reformprocesser i Marokko”.

Det indeholder – bemærkelsesværdigt nok i denne sammenhæng – bl.a. et projekt, der omhandler ”alternativer til fængsling i Marokko”, hvis ”formål er at støtte det marokkanske justitsministeriums reformprogram, især med hensyn til indførelsen af alternativer til fængselsstraf, under hensyntagen til det marokkanske samfunds særlige forudsætninger”.

Hvis man derimod skal lytte til den danske ambassade i Rabat, som repræsenterer Danmark mere direkte i forhold til den daglige kontakt med Marokko, er tonen til tider anderledes positiv overfor Marokko og landets kolonisering af Vestsahara, samt Danmarks muligheder for at profitere heraf.

Ambassaderåd på den danske ambassade i Rabat, Michael Bennett Jensens udtalte tilbage i 2011, at han var ”imponeret” over udviklingen i El Aaiun (Laayoune), samt at ”Marokkos regering har lagt en reformvenlig linje, der skal forbedre investorers muligheder i landet … Den udvikling gør det marokkanske marked interessant ”.

Peter Kenworthy er tilknyttet Afrika Kontakt.