Mere dansk bistand til minerydning i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark fordobler nu bistanden til minerydning i Sri Lanka med en bevilling på 4 mio. kr. Tidligere på året blev der også givet 4 millioner, fremgår det af en pressemelding fra udenrigsministeriet fredag.

Det sker efter at Sri Lankas regering pr.1. december tillod tamilske flygtninge at bevæge sig ud af lejrene, hvor de under militær bevogtning har været tilbageholdt siden maj 2009. Der har været et stort internationalt pres på Sri Lankas regering for at give de tamilske krigsflygtninge fri bevægelighed og igangsætte en ordentlig og sikker genbosættelse.

Sidste måned igangsatte Sri Lankas regering genbosættelsen af de omkring 280.000 fordrevne tamiler og det anslås, at antallet af civile i lejrene nu er nede på omkring 130.000.

Det er denne gruppe, der nu får tilladelse til at forlade lejrene i begrænsede perioder. Regeringen har lovet at alle vil være ude af lejrene inden udgangen af januar 2010. Omkring 11.000 personer mistænkes stadig for at være tamilske tigre og holdes indespærret i lejre for tidligere kombattanter.

Der forestår et stort arbejde med at sikre minerydning og genhusning til de mange tusinde mennesker der skal genbosættes. I mange områder, hvor de fordrevne nu sendes hjem, er situationen pga. landminer så farlig, at FN ikke kan arbejde i områderne.

Det er fortsat uafklaret om Internationalt Røde Kors og andre humanitære hjælpeorganisationer vil få ordentlig adgang til de nordlige dele af Sri Lanka, hvor den største del af genbosættelsen skal finde sted.

Med beslutningen om yderligere 4. mio. kr. til minerydning kommer den samlede danske humanitære bistand til Sri Lanka i 2009 op på 38. mio. kr.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Danish Demining Group har leveret meget flotte resultater, men der er fortsat et stort behov for minerydning så alle de fordrevne kan komme sikkert hjem. Derfor fordobler jeg nu beløbet og lægger dermed et positivt pres på Sri Lankas regering for at få den humanitære krise løst på en ordentlig måde.

– Vi har indtil nu lagt pres på Sri Lankas regering for at få åbnet lejrene, og har derfor nægtet at give bistand, der kunne gøre lejrene permanente. Det er vigtigt, at genbosættelsen nu sker på en ordentlig og sikker måde hvor humanitære organisationer får lov til at være til stede i det Nordlige Sri Lanka og kan sikre beskyttelse af de internt fordrevne.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger:

– Det er meget glædeligt, at der nu endelig ser ud til at komme en løsning på den helt uacceptable situation, hvor de internt fordrevne er blevet holdt kollektivt indespærret. Fra dansk side har vi brugt alle diplomatiske muligheder herunder bilaterale, EU og FN for at bidrage til en løsning.

– Konfliktens årsager med bl.a. marginalisering af etniske mindretal må løses ved en fredelig politisk proces. Det kommende præsidentvalg den 26. januar 2010 og parlamentsvalget, der skal holdes senest i april, giver Sri Lanka mulighed for at komme videre og indhente den udvikling, der er gået tabt med 26 års borgerkrig. Som del af forsoningen må der ske et opgør med den udbredte straffrihed for grove menneskeretskrænkelser.