Mere dansk hjælp til Iran

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske regering besluttede allerede fredag at støtte den iranske regerings bestræbelser på at yde hjælp til de jordskælvsramte i Bam og bevilligede straks mere end 4 mio. kr. til nødhjælp, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Pengene er bl.a. gået til at finansiere udsendelse af Beredskabsstyrelsens eftersøgningshold med hunde. Medicin og tæpper er sendt via Røde Kors og en dansk nødhjælpsspecialist deltager på det eksperthold, FN har udsendt, for sammen med de iranske myndigheder at skabe overblik over behovene og sikre, at de mange hjælpebidrag, som allerede er strømmet til fra hele verden, koordineres, så nødhjælpsoperationen bliver mest muligt effektiv.

Udenrigsministeren skrev lørdag til den iranske udenrigsminister og tilbød den iranske regering den nødvendige hjælp.

Udenrigsministeriet har søndag igen været i kontakt med FNs operationscenter for hjælpen til Iran. Herfra understreges det, at det egentlige problem nu er at få organiseret en effektiv anvendelse af den hjælp, der allerede er fremsendt og som er på vej til området.

Den lokale lufthavn i Bam er overbelastet, så nødhjælpsfly har måttet omdirigeres. Felthospitaler fra bl.a. Iransk Røde Halvmåne, Aserbadjan og Ukraine er sat op. De iranske myndigheder understreger i den seneste meddelelse til FN, at der ikke er behov for yderligere felthospitaler.

Udenrigsministeren udtaler i forbindelse med fortsættelsen af hjælpearbejdet:

– Den danske regering var hurtigt ude med hjælp til det jordskælvsramte Iran. Vi lægger vægt på, at hjælpen bliver så effektiv som muligt.

– Det er vigtigt, at den er koordineret. Derfor ydes den danske hjælp efter vejledning fra de iranske myndigheder og FN. Vi følger situationen tæt fra dansk side. Skulle der de kommende dage vise sig nye behov, er vi fra dansk side parat til at se derpå.

Yderligere information hos Jan Top Christensen, 21 22 04 06, Kontoret for Humanitær Bistand og NGO-samarbejde.