Journalist, forfatter, foredragsholder og Kina-kender Mette Holm, Taarbæk, fylder 60 mandag d.18. november 2013.
Fødselarens journalistliv kan vist godt betegnes som lidt udover det sædvanlige, når vi taler om en reporter, som har mødt og interviewet mange mennesker, høj som lav; blandt dem Aung San Suu Kyi og Dalai Lama i det Asien, hun specialiserede sig i, ved så meget om og elsker så højt.
Hun voksede op i Taarbæk ved Sundet i det nordlige København, hvor hendes far (adopteret fra Thailand) og hendes mor fra sjællandske Slagelse drev et kendt spisested og pensionat indtil 1980erne.
Hun læste antropologi på Københavns Universitet fra 1978 til 1983, men skiftede spor og blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987. Hun har arbejdet for Ritzaus Bureau, været Asien-korrespondent for TV Avisen 1988-1990 og for Jyllands-Posten 1991-1997 – se mere om hendes arbejdsliv længere nede.
Det langvarige bekendtskab med Kina indledtes med et studieophold i Beijing i begyndelsen af 80erne og afsæt for karrieren som reporter blev de gruopvækkende begivenheder omkring massakren på studenterne på Den Himmelske Freds PLads i juni 1989, hvor et mere demokratisk Kina blev kvalt i fødslen – se også
http://www.dr.dk/tv/se/vi-stiller-om-til/vi-stiller-om-til-mette-holm-3-6
Efter posteringer i mange lande blev Mette Holm freelancer og rejser fortsat jævnligt rundt i Asien. Hendes karakteristiske stemme, præcise fortælleform og indsigt kendes ikke mindst fra Orientering på P1.
Dertil er hun en flittig foredragsholder, mødeleder og rejseleder og er forfatter til talrige bøger om Asien.
Sammen med ægtefællen siden 2005, Mogens Lykketoft, har hun således skrevet bøgerne “Kina Drager” og “Burma /Myanmar”.
Mette Holms arbejdsliv
2006-
Freelance; radio, artikler, bøger, kommentator, underviser, censor ved div. journalistuddannelser, foredrag, ordstyrer. Orientering på DR P1, Sydsvenskan, Kristeligt Dagblad, kronikker, kommentarer, bl.a. Associate Senior Fellow ved NIAS, det fællesnordiske Nordisk Institut for Asienstudier, der holder til i København
2003-2006 Informationsmedarbejder v. Institut for Menneskerettigheder med meget bredt arbejdsfelt, der iblandt oprettelsen af & løbende coaching ved et lokalt cambodjansk radioprogram om retssikkerhed; taleskrivning, intern coaching, redigering af nyhedsbrev, webredaktion af hjemmesiderne, undervisning på IMR’s internationale menneskerets-kurser i medier og civilsamfundet, Åbenhed, Ytringsfrihed, mmm.
1997- Freelance, især P1’s Orientering, Weekendavisen såvel som en række andre danske medier og ganske få udenlandske. 2001-03: Klummeskriver i MetroXpress. Bidragyder til Den store Danske Encyclopædi om medier i Asien. Undervisning på bl.a. DJH og Journalistskolen i Nuuk & kursus i Parvanu i Indien i menneskerets-journalistik (i forlængelse af kort overgang som informationsmedarbejder ved det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre i 1999)
1991-97 Morgenavisen Jyllands-Posten med base i Hong Kong, Asien-korrespondent med Kina, Indokina, Burma, Mongoliet, Thailand, Malaysia og Singapore som stofområde.
1990-93 TV2’s Nyhederne, Udenrigsredaktionen, som løst tilknyttet reporter i Asien
1989- Foredrag om især Kina og også andre lande/anliggender i Asien ved offentlige høringer, på biblioteker, skoler, universiteter, i div. organisationer, foreninger og sammenslutninger, osv, konferenceleder, ordstyrer ved konferencer og symposier, temadage, mm.
1988-90 TV-Avisen, Udenrigsredaktionen
1987-88 Ritzaus Bureau, Udenrigsredaktionen
1982- Artikler, essays, osv. til magasiner, aviser, specialudgivelser, Danmarks Nationalleksikon, pjecer og bøger for Udenrigsministeriet, m.fl., artikler og oversættelser for Udenrigspolitisk Selskab, mm.
Dertil medlem af bestyrelsen for CCPA, der bl.a. driver Open Fun Football Schools i konflikt – og postkonfliktområer.