Mikrofinans: Norge slår os med 10 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark er ti år bagud i forhold til Norge, når det gælder arbejdet med mikrolån og andre former for mikrofinans til de fattige i udviklingslandene.

Sådan lød budskabet, da en ny stor undersøgelse, som sammenligner den danske og norske bistand til mikrofinans sektoren, blev præsenteret på Copenhagen Business School i mandags, skriver Dansk Forum for Mikrofinans i en pressemeddelelse.

Mikrofinans-rådgiver i det norske udenrigsministerium, Anniken Esbensen, der står bag den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse, sagde: ”De tendenser, vi ser i den danske sektor i dag med en proces hen imod en øget professionalisering og specialisering, er tendenser som vi også så i Norge for cirka ti år siden”.

I Norge er man for eksempel langt længere fremme med at hjælpe den private sektor til at investere i mikrofinans, ligesom de norske NGOer også er langt mere professionaliserede end de danske.

Mens danske Danida sjældent giver støtte til NGOers samarbejde med fattigdomsorienterede mikrofinansinstitutioner, har Danidas norske pendant Norad mange års erfaring med dette.

Rapporten konkluderer derfor, at Danida overser mikrofinansinstitutionernes potentiale som civilsamfundsaktører. Siden 1990’erne har tre specialiserede norske NGOer fået støtte fra Norad til at etablere mikrofinansinstitutioner.

Til sammenligning har de fleste danske NGOer, der arbejder med mikrofinans, primært erfaring med at fremme spare/låne-grupper. Samlet set betyder det, at norske NGOers mikrofinansaktiviteter både er mere specialiserede og har større diversitet end de danske NGOers.

Microfinance in Denmark -State of the Sector 2010

Der er dog også godt nyt at berette om den danske sektor, som er blevet undersøgt i den netop offentliggjorte sektor-rapport ”Microfinance in Denmark – State of the Sector 2010”. Sektoren er nemlig blevet langt større og mere professionaliseret siden 2007, da den sidst blev undersøgt.

For eksempel anslår rapporten, at de danske aktørers samlede mikrofinansbudget er steget fra knap 57 millioner til 85 millioner årligt. Dertil skal lægges den fond på cirka 400 millioner, som IFU og PKA Pension netop har oprettet til investeringer i mikrofinans.

De danske aktører har også fået en højere kapacitet og mere erfaring. Næsten en tredjedel af de danske aktører har arbejdet med mikrofinans i mere end seks år og antallet af ansatte, der beskæftiger sig med mikrofinans, er steget til næsten det dobbelte siden 2007.

I 2007 arbejdede tre fjerdele af sektoren med integrerede ikke-specialiserede projekter – i 2010 er det nede på kun godt en tredjedel. Samlet set konkluderer rapporten derfor, at der er sket en øget specialisering og professionalisering i den danske sektor.

“Med etableringen af Dansk Forum for Mikrofinans og et lidt mere nuanceret syn på mikrofinansinstitutioner i Danida skulle der derfor være god baggrund for at øge det danske bidrag til opsparing, kreditgivning og investering blandt verdens fattige.” siger formand for Dansk Forum for Mikrofinans, Christian Kruse.

Den fulde rapport kan hentes her: http://www.mikrofinans.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=83:dansk-mikrofinans-sektor-ti-ar-bagud&catid=1:indhold