Miljøminister kalder til kamp mod vores miljøskadelige tøjvaner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har indledt et nyt partnerskab, der skal forsøge at komme de miljøskader, som vores store forbrug af tøj skaber. Partnerskabet består bl.a. af nogle af de store tøjproducenter, og de skal undersøge muligheder for mere genbrug og  nye teknologier.

Det er efterhånden en kendt sag, at en del af vores tøj produceres under problematiske arbejdsforhold i Asien. Men danskernes høje forbrug af tøj tærer ligeledes på det globale miljø.

Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu forsøge at bøde op for, skriver miljøministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

“Vi har et fælles ansvar for, at danske virksomheders produktion ude i verden ikke efterlader store miljø- og sundhedsbelastninger”, siger miljøministeren, og fortsætter:  

“Det vil også være med til at fremtidssikre branchen selv, for den globale efterspørgsel efter grønne løsninger er stigende. Derfor har jeg stort fokus på tekstiler – også i min kommende strategi for forebyggelse af affald”.

Miljøsliddet koster milliarder

Tøjproduktion slider gevaldigt på miljøet verden over, og det er en bekostelig affære, der kan gøres op i kroner og øre, forklarer Kirsten Brosbøl.

“Alene produktionen af en enkelt bomulds T-shirt sender en regning videre til miljøet på omkring 12 kroner. Blandt andet fordi der bliver brugt forurenende kemikalier til at producere den”, lyder det fra den socialdemokratiske miljøminister. 

“Danskernes tøjforbrug koster miljøet i omegnen af 3,4 mia. kroner hvert år, og den regning skal vi have bragt ned. Derfor er jeg glad for, at deltagerne i det nye partnerskab vil være med til at tage ansvar for at løse problemerne”, tilføjer hun.

Hun henviser til et nyt partnerskab, der skal se på løsninger af tøjvanernes globale miljøaftryk. 

Partnerskabet for Kemi i Tekstiler kommer til at bestå af 29 deltagere, som alle forpligter sig til at dele viden og erfaringer med hinanden, lyder det i pressemeddelelsen.

To vigtige elementer er at stille miljøkrav til sine leverandører og bidrage til udvikling af ny teknologi, som kan sænke forbruget af kemikalier. Blandt deltagerne i partnerskabet er Bestseller, Gabriel, Danish Fashion Institute, Dansk Mode & Textil samt Dansk Industri.

Mere tøjgenbrug

Et andet fokuspunkt er at gøre en indsats for mere genbrug af tekstiler. Det fremgår af en anden pressemeddelelse fra miljøministeriet onsdag.

Branchen kan for eksempel tænke mere over design, pasform og metervarens kvalitet for at forlænge den tid, tøjet kan bruges i, eller lave ordninger, hvor danskerne kan returnere deres brugte tøj, så det kan få nyt liv i nye produkter eller hos nye kunder.

Endelig efterlyser ministeren flere nye forretningsmodeller, hvor man kan leje sit tøj i stedet for at købe det.

 “Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden, vi designer, producerer og bruger vores tøj på, og vi skal gøre det på en måde, så både miljø og vækst kan gå hånd i hånd”, udtaler miljøministeren.

“Den danske tøjbranche er heldigvis allerede godt i gang, men vi skal blive endnu bedre.Derfor sætter jeg nu gang i et nyt partnerskab, hvor vi skal se på, hvordan vi kan forlænge levetiden på danskernes tøj og undgå at unødige ressourcer går til spilde”, fortsætter hun.

For meget tøj ryger til forbrænding

På verdensplan genbruges blot 20 procent af vores tøj, og omkring 42 mio. ton tøj ryger hvert år direkte i skraldespanden. Meget af det uden at være slidt op.

I Danmark samler velgørenhedsorganisationer omkring 45 procent af de samlede 89.000 ton tekstiler ind, som danskerne kasserer, mens mindst 24.000 ton hvert år ryger til forbrænding. 

“Jeg har i flere år været optaget af hvordan vi kan undgå tøjspild dels gennem bedre retursystemer, men også ved at udnytte tøjets levetid langt bedre”, siger Lone Loklindt, miljøordfører for de Radikale. 

“Ligesom ved madspild er der jo i vores tøjforbrug et kæmpe ressourcespild, som ikke giver mening. Jeg ser derfor frem til, at der gennem partnerskabet kan skabes større bevidsthed og en varig forandring på dette område”, uddyber hun.

Partnerskabet, som starter op i løbet af 2015, er et led i miljøministerens kommende Strategi for affaldsforebyggelse. Strategien rummer en række tiltag, der skal reducere spild og undgå at værdifulde ressourcer bliver til affald.

Læs mere på miljøministeriets hjemmeside

Vi skal bruge vores tøj i længere tid: http://mim.dk/nyheder/2015/jan/vi-skal-bruge-vores-toej-i-laengere-tid/

Tøjbranchens regning til miljøet skal ned: http://mim.dk/nyheder/2015/jan/brosboel-toejbranchens-regning-til-miljoeet-skal-ned/