Millioner i forsvarsforliget betales via u-landsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af [email protected], Arbejderen

KØBENHAVN, 6. August 2009: Verdens allerfattigste mennesker må betale en del af regningen for Danmarks krig i Afghanistan.

I alt overføres 325 millioner kroner de næste fem år fra den danske u-landsbistand til forsvarsforliget, hvor de skal de bruges til genopbygning af Afghanistan.

Det fremgår af aftalen, som samtlige Folketingets partier undtagen Enhedslisten indgik i slutningen af juni.

– Det betyder, at forskellen mellem den militære og civile indsats bliver endnu større. Konsekvensen er, at det bliver endnu sværere at nå FN`s fattigdomsmål, der skal halvere sult og fattigdom inden år 2015. I forvejen er u-landsbistanden blevet udhulet af, at regeringen har overført penge til klimaindsatser, siger bistandsekspert og u-landskonsulent, Knud Vilby til Arbejderen.

Forsvarsforliget giver dansk militær 118 milliarder kroner at bruge løs af de næste 5 år. Det er første gang i 20 år, at militæret får tilført flere penge – i alt 3,5 milliarder ekstra i forhold til det seneste forlig.

– Det betyder færre penge til fattigdomsbekæmpelse i u-landene. Politikerne trækker mere og mere væk fra at skabe civil sikkerhed – som mad, arbejde og bolig – til at skabe militær sikkerhed. Dermed lader man en masse problemer i den fattige del af verden stå uløste hen. Faren er, at de vokser sig større, og skaber sociale spændinger, som kan føre til nye militære kriser, advarer Knud Vilby.

For første gang nogensinde bakker SF op om et forsvarsforlig. Partiet synes, det er helt o.k. at flytte penge fra u-landsbistanden til militærbudgettet.

– Afghanistan er et fattigt land. Derfor er det fuldt forsvarligt, at vi bruger penge fra bistandsbudgettet til genopbygning af landet. Og hvis man vil genopbygge et land som Afghanistan, er det nødvendigt, at der er militær til stede, forklarer partiets forsvarsordfører Holger K. Nielsen Arbejderen.

Det gør ikke indtryk på SF`s forsvarsordfører, at den danske besættelse af Afghanistan bliver finansieret på bekostning af fattige lande i Afrika:

– Sådan er det altid, når man prioriterer bistandsmidlerne. Man er nødt til at prioritere nogle fattige lande frem for andre. Men jeg er da med på, at det ikke er en perfekt løsning. Jeg ville da hellere have tilført helt nye penge til genopbygning af Afghanistan og fundet pengene på forsvarsbudgettet. Men det er altså helt håbløst i det nuværende Folketing.

Artiklen bringes med forfatterens tilladelse.