Millioner til katastrofeofre ender i statskassen – som moms

Redaktionen

Af de penge, vi giver til hjælp for katastrofe-ofrene i Asien, ender 25 millioner som moms i den danske statskasse. Havde der været tale om privat erhvervsvirksomhed i stedet for nødhjælp, kunne momsen trækkes fra i skat, skriver dagbladet B.T. tirsdag.

Det drejer sig om den moms, der skal betales af organisationernes hovedsæder i Danmark, hvor inventar og teknisk udstyr til at styre projekterne ude i verden indgår.

De 5 organisationer, der på den måde betaler skat af nødhjælpen til Asien, er: Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Læger uden Grænser, UNICEF og Red Barnet. De er alle med i den upolitiske Indsamlings Organisationernes Branche Organisation, ISOBRO, hvor bestyrelsesformand Robert Hinnerskov siger:

– Af de mellem 180 og 200 millioner, de velgørende organisationer i Danmark betaler årligt i moms, kommer ca. 25 millioner fra de organisationer, der i øjeblikket hjælper i Sydøstasien. Regeringen siger, den ikke kan undvære den momsindtægt fra hjælpearbejdet, når der er skattestop. Men der er tale om pebernødder i forhold til Danmarks samlede moms-indtægter (på 141 milliarder kr.), anfører han.

Kristendemokraterne foreslog for 2 år siden, at hjælpeorganisationerne blev fritaget for moms. – Regeringen siger, at EUs 6. momsdirektiv forbyder den at gøre det. Men den tror jeg ikke holder “i byretten”. Vort forslag faldt, fordi regeringen og Dansk Folkeparti var imod. Det kan ikke være rimeligt, at staten skal score på nødhjælp. Det er absurd, siger Jann Sjursen fra Kristendemokraterne til B.T.

Nødhjælpsorganisationerne køber varerne til deres nødrationer ude i verden for at spare udgifter, men momsen på f.eks. danske raslebøsser og teleudstyr kan de ikke slippe for, anfører B.T.