Mindeord om u-landsjournalist Jesper Jespersen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Journalist Lotte Dahlmann, UNDPs Nordiske kontor og formand for Nairobi-klubben, skriver mindeord om Jesper Jespersen, der døde den 4 november, 51 år:

En stille, men vedholdende og stædig stemme for de fattiges sag er væk. U-landsjournalist Jesper Jespersen arbejdede i mere end 20 år kompetent og med aldrig svigtende engagement med et emne, som ikke automatisk påkalder sig de store overskrifter eller den store opmærksomhed.

Han var ikke en mand, der gjorde meget væsen af sig, så det passede ham godt, at han ikke selv fik opmærksomhed. Derimod pinte det ham, når den sag, hans hjerte bankede for, blev glemt eller behandlet overfladisk.

Jesper Jespersen var indbegrebet af en dygtig u-landsjournalist, indsigtsfuld og engageret, nuanceret og kritisk. Han var en respekteret journalist, der kunne sit stof, og som altid leverede gennemresearchet materiale.

Han lod sig ikke besnære af ordrige strategier og programerklæringer, men holdt i stedet øje med, om Danida, NGOer, konsulenter, firmaer og alle de andre bistandsaktører i praksis levede op til deres fine ord. Alle var under hans skarpe øje – og vidste det. Disse evner var også med til at sikre respekten for det nordiske tidsskrift, Development Today, hvor han var dansk redaktør.

Troede han på sin sag, var Jesper Jespersen villig til at gå endog meget langt, hvilket han beviste til det sidste. For blot et par måneder siden sendte han – trods en udmarvende kræftsygdom – en glad mail til alle Nairobi-klubbens medlemmer om den sejr, han havde vundet over Finansministeriet. Ombudsmanden gav ham ret i, at man ikke må udelukke enkelte journalister fra ministeriets oplysninger – i det konkrete tilfælde regeringens finanslovsforslag.

Jesper Jespersen var formand for Nairobi-klubben, en forening for danske udviklingsjournalister, fra 1999 og frem til i sommer, da han valgte at træde tilbage på grund af sygdom.

Han var en uvurderlig og stærk formand, der utrætteligt kæmpede for at gøre arbejdsbetingelserne bedre for alle, som ønskede at skrive om udviklingsspørgsmål og dansk u-landsbistand. Det førte bl.a. til hans initiativ “Operation Åbning af UM” – en kampagne, som søger at lette journalisters adgang til Udenrigsministeriets viden om dansk u-landsbistand.

Jesper Jespersen var et stort menneske. Vi har mistet en god kollega, en dygtig journalist. Han efterlader sig kone og to børn.