Danmarks bistandsindsats i Kenya baner vej for øget samhandel, mener handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), som fra torsdag (12.04) besøger Østafrikas økonomisk toneangivende land.
Her skal hun sammen med 13 danske virksomheder indenfor vand, energi og infrastruktur bidrage til at få bedre gang i Danmarks eksport til Kenya og Østafrika, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Pia Olsen Dyhr:
“Danmark har i flere årtier sendt milliarder til Afrika i udviklingsbistand, som har hjulpet mange ud af fattigdom og til et bedre liv. Vi har derfor i dag et af de bedste brands, man kan forestille sig. Det skal vi drage nytte af kommercielt samtidig med at vi bliver bedre til at bruge udviklings-indsatserne til at identificere nye markedsmuligheder”.
“Vi har i dag et eksportefterslæb på det afrikanske kontinent. For at fastholde danske arbejdspladser skal vi komme bedre i gang på også disse uopdyrkede markeder”.
“Jeg ser derfor frem til at åbne en handelsafdeling på ambassaden i Nairobi, så vi kan give flere danske virksomheder en hjælpende hånd i Kenya”.
“Lande som Kenya efterspørger i stigende grad løsninger på den store energiefterspørgsel men også mere energivenlige løsninger til at rense og sikre rent drikkevand og til at få bygget bedre havne, veje og lufthavne. Derfor er disse områder i fokus for erhvervsfremstødet”.
“Et projekt fra Novo Nordisk er et godt eksempel på, hvordan danske virksomheder kan være med til at give svar på den enorme sundheds-udfordring til gavn for de mange fattige kenyanere, der ikke kan skaffe livsnødvendig medicin. Den slags projekter håber jeg, vi vil se mere til de kommende år”, slutter hun.
Handels- og investeringsministeren mødes med Kenyas premierminister Odinga, handelsministeren, vandministeren og vice-ministre for energi og transport.
De danske virksomheder deltager lidt utraditionelt i ministermøderne for at drøfte muligheder og udfordringer for virksomhederne i Kenya.
Udover at deltage i et stort erhvervsseminar med 80 kenyanske og danske forretningsfolk og lokale beslutningstagere, besøger ministeren Novo Nordisks pilotprojekt for insulin og Grundfos pumpeprojekt, hvor mobiler benyttes som betalingsmiddel til via soldrevne pumper at levere rent drikkevand fra undergrunden.
Vor (beskedne) eksport til Afrika
Danmark eksporterede i 2000 for 3,8 mia. kr. til Afrika, og i 2011 for 6,5 mia. kr. Danmark har dog et eksportefterslæb til Afrika i forhold til vore nabolande Tyskland, Sverige, Storbritannien og Holland.
Hvis vores eksport havde udviklet sig i samme tempo som deres, ville dansk eksport til Afrika i dag være 15 pct. højere svarende til knap 1 mia. kroner.
Ministeren skal torsdag åbne Novo Nordisks pilotprojekt for salg af insulin til lavindkomstsgrupper i Kenya.
Novo Nordisk har gennem offentligt-private partnerskaber med lokale myndigheder og kristne folkelige organisationer udviklet en forretnings-model, så det bliver muligt at købe insulin for de kenyanere, som i dag ikke modtager behandling.
Ved at gå aktivt ind i salgsleddet ser Novo Nordisk nye forretnings-muligheder, som samtidig hjælper folkesundheden. I Kenya har ca. 300.000 mennesker brug for insulin. 80.000 af dem er fattige arbejdere med en årlig indkomst på 1.500-3.000 dollars.
Meget få af dem får i dag behandling på grund af lang rejsetid til de få klinikker, hvor man kan købe offentligt støttet insulin, eller fordi priserne på den kommercielt tilgængelige insulin er for høje.
På globalt plan vurderes det, at 46 mio. mennesker befinder sig i en lignende situation. Et tal der i 2030 vil være vokset til hele 73,5 mio. Med andre ord en massiv sundhedsudfordring, hvor nye forretningsmodeller som denne kan være med til at redde en masse liv.
Yderligere oplysninger hos:
Frej Jackson på tlf. +45 29 72 44 77