På en konference fredag fremlagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) regeringens synspunkter i forholdt til FN’s verdensmål, der forventes at blive vedtaget af 150 stats- og regeringschefer på FN’s generalforsamling 25.- 27. september.
Foran en fyldt Fællessal på Christiansborg roste udenrigsministeren de 17 mål. De er meget ambitiøse, sagde han. Så ambitiøse, at man uværgeligt kommer til at tænke ”hmm… er det nu også realistisk?”. Det gjorde han selv, da han først gang så 2015-målene, som blev vedtaget i 2000, delagtiggjorde han konferencedeltagerne i. Og det er vigtigt med høje ambitioner, understregede han.
Stod overfor bistandsmiljøet
En stor del af konferencens knap 150 deltagere var medarbejdere og frivillige i en række af landets NGOer inden for udviklingsarbejde, humanitært arbejde og miljø og klima. Dertil kom ansatte i nogle af de FN-organisationer, der har kontorer i København og medarbejdere fra udenrigsministeriet. Kort sagt: Et bredt udsnit af det, nogle betegner som ”bistandsmiljøet.
Noget af det, der blev talt om over kaffen, var de nedskæringer på udviklingsbistanden, som regeringen har bebudet. Den vil sænke bistanden fra de nuværende 0,87 procent af bruttonationalindkomsten til 0,7 procent.
Ingen ved, hvordan besparelserne vil blive udmøntet, men der har være mange bud på det, hvilket vi også har skrevet om på Globalnyt.
Manden, der om nogen kommer til at skulle forklare besparelserne – udenrigsministeren – nævnte dem selv kort, da han sagde, at Danmark fortsat vil ligge med blandt de lande der giver mest, når vi fremover vil give 0,7 procent i udviklingsbistand.
Han blev ikke udfordret på spørgsmålet og det skyldes måske, at han gennem de seneste år – og sammen morgen – har vist sin velvillighed overfor udviklingsbistanden og det danske bistandsmiljø ved at deltage i Verdens Bedste Nyheders årlige morgenevent.
Danmark ligger lunt i svinget
Både udenrigsministeren og miljø- og fødevareministeren fremhævede en ny rapport fra det tyske Bertelsmann Stiftung, der undersøger OECD-landenes, de rige landes, muligheder for at nå de nye bæredygtige udviklingsmål. Overordnet set ser det ikke så godt ud, hedder det i rapporten. Mange af landene er langt fra rollemodeller i forhold til bæredygtighed. Det gælder især i forhold til produktionsmetoder og forbrugernes adfærd.
Der er dog undtagelser: Schweitz, Sverige, Norge, Finland – og Danmark. Disse lande er godt på vej til at leve op til de 17 verdensmål og den oplysning var begge ministre tydeligvis meget tilfredse med.
Der blev flere gange spurgt kritisk til den danske indsats på klimaområdet – et område, hvor regeringen taler om at sænke ambitionerne. Han gik ikke nærmere ind i diskussionen men sagde dog, at Danmark befinde sig langt foran de fleste andre lande på dette område.
For og imod at være foregangsland
Eva Kjer Hansen, miljø- og fødevareministeren skulle tale om, hvordan de nye verdensmål kan lede til global bæredygtig omstilling og herunder Danmarks rolle og prioriteter.
Hun brugte dog en stor del af sin taletid på at fremhæve de muligheder, som det øgede globale fokus på klima og miljø byder det danske erhvervsliv i form af øget omsætning og flere arbejdspladser
Mange danske virksomheder har nogle af de produkter og den know how, der efterspørges rundt omkring i verden inden for for eksempel vandteknologi, sagde hun. Hun og resten af regeringen vil gøre, hvad der kan gøres, for at høste frugterne på de områder, hvor Danmark er et foregangsland.
Dog, understregede hun få øjeblikke før, skal Danmark efter regeringens mening ikke længere gå alene og være et foregangsland på klima- og miljøområdet fremover.
Nye tiltag på klima- og miljøområdet, der vil koste erhvervslivet penge, skal komme på EU-plan, så de danske virksomheders konkurrenceevne bliver forringet i forhold til andre virksomheder i EU, sagde hun.
Om konferencen
Konferencen, der handlede om verdensmålene, blev afholdt af 92-gruppen i Fællessalen på Christiansborg.
Udover de to ministre deltog tidligere udviklingsminister og nuværende chef for FN økonomiske kommission for Europa, UNECE, Christian Friis Bach og en række ordførere fra Folketingets partier: Mette Abildgaard (Kons), Christian Poll (Alt), Maria Gjerding (Enh), Holger K. Nielsen (SF), Martin Lidegaard (R) og Mette Gjerskov (S). Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre deltog ikke.
Fra civilsamfundets side deltog repræsentanter for Red Barnet, Greenpeace, Sex & Samfund, Verdensnaturfonden WWF, IBIS og Mellemfolkeligt Samvirke.