Dronningens nytårstale blev i år efterfulgt af en nytårstale fra ungdommen i Afrika, der er klar til forandring. Mød her den unge mand, der mener, at Afrikas unge er klar til forme kontinentets fremtid.
Af Manja Kamwi
medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke, artikel på www.ms.dk 31.12.10
Samwely Stanley taler for det meste hele tiden – om unge, politik og fremtiden. Og han elsker at tale, forklare og fortælle. Men da det danske TV-hold før jul troppede op i Tanzania for at filme ham læse sin nytårstale til Danmark, blev han nervøs.
– Jeg har kæmpet hele mit liv for at blive hørt og nå ud til folk. Jeg har taget alle de chancer, der har budt sig for at få mit budskab ud. Men at vide, at jeg skulle tale efter den danske dronning til hele Danmark, gjorde mig godt nok nervøs, fortæller Samwely, der er meget stolt over gennem Mellemfolkeligt Samvirke og Danmarks Indsamling at have fået chancen for at give den afrikanske ungdom en stemme i Danmark i bedste sendetid.
– Jeg er stolt over, at jeg fik mulighed for at tale direkte til de mennesker i Danmark, der støtter udviklingen i Tanzania og har indflydelse på den støtte. Det er jo en helt fantastisk mulighed, fortæller den 25-årige Samwely Stanley.
Han arbejder for ungdomsorganisationen Youth Partnership Countrywide (YPC), som ligger i Kibaha – små 50 km fra Tanzanias hovedby, Dar es Salaam..
Samwelys tale er klar. Støt de unge og giv dem mulighed for at skabe et nyt Afrika.
– Mine nytårshilsner (ønsker) går til den unge generation med håbet om, at den får de samme muligheder, som jeg har fået, så vi får endnu flere unge afrikanere, der sammen kan skabe det nye Afrika, sluttede han sin tale.
– Unge har alt for lidt politisk råderum i Afrika. Det er en gammel etableret elite, der sidder på magten. Og det er en tilsvarende elite, der stemmer på den eksisterende magtelite. Det skaber ikke den forandring, der er brug for, hvis vi vil korruption til livs og skabe udvikling, gør Samwely Stanley gældende.
Ved præsidentvalget i Tanzania i slutningen af oktober arbejdede han sammen med sine kollegaer i YPC hårdt for at få flere unge kandidater til at stille op og flere unge til at registrere sig som vælgere.
Ved valget fik det regerende parti for første gang siden demokratiet blev indført i Tanzania i 1992 alvorligt modspil. Det tilskriver politiske iagttagere bl.a., at mange flere unge valgte at stemme end tidligere.
– Ungdommen i Afrika er begyndt at røre på sig. Det er os, der har kræfterne og viljen til at skabe forandring. Det er os, der vil have forandring. Det er os unge, der er trætte af korruption og trætte af, at der ikke sker noget. Jo flere unge, der får en uddannelse og mulighed for at skabe deres eget liv, desto flere stemmer vil stille spørgsmålstegn ved status quo og kæmpe for forandring, mener han.
Samwely Stanley har som den eneste i familien en studentereksamen og en universitetsuddannelse, men han er ikke kommet nemt til det.
– Man kan synes, man er fattig, fordi man ikke har råd til en bil eller tøj. Man er måske fattig, hvis man ikke har vand og elektricitet i sit hus. Og så er der den slags fattigdom, hvor du vågner op hver morgen uden at vide, om du får noget at spise i dag, forklarer han.
Det er den sidste slags fattigdom, Samwely Stanley voksede op i. Og det er den slags fattigdom, der har gjort ham overbevist om, at uddannelse og fokus på unge er den bedste løftestang for udviklingen i Afrika.
– Jeg så, hvordan min mor knoklede for os børn og hele tiden forsøgte at forbedre vores liv. Hun solgte grøntsager på gaden, og selv om hun ikke altid havde råd til at sørge for mad og skolepenge, så er det hendes skyld, jeg har fået en uddannelse, for hun ville ikke have, at jeg skulle ende som hende.
– Den eneste vej ud af fattigdommen er uddannelse. Når jeg så folk med rent og pænt tøj på vej til kontorarbejde, vidste jeg, at hvis jeg skulle ende sådan, så skulle jeg have en uddannelse.
Nytårstalen er ikke Samwelys Stanleys debut i de danske medier. I sommers blaffede han Danmark rundt sammen med unge fra andre udviklingslande i forbindelse med Mellemfolkeligt Samvirkes projekt – På sporet af Velfærden. Det betød, at han bl.a. var på morgen TV.
Turen til Danmark og mødet med unge fra Danmark har gjort stort indtryk.
– Jeg er meget imponeret over, hvor mange muligheder unge har i Danmark, og hvor frie unge mennesker er til at udtrykke sig. Jeg er sikker på, at det er medvirkende til, at Danmark er så rigt et land. Fælles for unge verden over, at de vil forandring. Det har vi unge her i Afrika tilfælles med unge i Danmark. Det er den drivkraft, der skaber udvikling.
Selv om han ofte lyder som en politiker, er det ikke en politisk karriere, han stræber efter:
– Jeg vil gerne være med til at skabe forandring og lede og guide folk, men det skal være uden for det politiske system. Jeg har ikke lyst til at ende i et partipolitisk system, hvor man skal makke ret og ikke kan forholde sig kritisk til forhold, fordi det ikke er partiets politik.
– Hvis alle unge i Afrika får mulighed for at få et arbejde, en uddannelse og indflydelse på deres liv, så får vi forandring. Den spirer allerede, siger han slutteligt.