Generalsekretær for WWF – Verdensnaturfonden i Danmark, Kim Carstensen, var tirsdag med til at åbne en stor udendørsudstilling ”Spirit of the Wild” på Kongens Nytorv i København.
Bag udstillingen står Earthmatters, der før har arrangeret fotoudstillingen ”Jorden set fra himmelen”. WWF og Earthmatters har samarbejdet om udstillingen, der sætter fokus på det fantastiske natur- og dyreliv, der findes over hele kloden.
De 100 fotografier af den engelske fotograf Steve Bloom spænder vidt fra pingvinerne på Antarktis til elefanterne i Afrika. Alle kan se fotoudstillingen gratis på Kongens Nytorv helt frem til den 15. august.
Verdens natur – vores natur
Verdens vilde natur er foreviget på Steve Blooms billeder. Men vil naturen på billederne leve for evigt? Naturen er under pres i dag. Isen smelter under isbjørnens poter i takt med, at klimaforandringerne slår igennem. Delfiner bliver fanget i fiskernes gigantiske net. Og dyrelivet på Afrikas savanne bliver mindre og mindre vildt. Her er et udpluk af de udfordringer som verden står overfor.
Arktis uden is
Arktis er lig med sne, is og kulde. Men temperaturen i Arktis stiger lige nu på grund af flere drivhusgasser i atmosfæren. Det varmere klima har store konsekvenser for naturen på Jordens nordlige halvkugle. Dyr som sæler og isbjørne vil få svært ved at overleve i et Arktis med mindre havis og mindre sne. De smeltende gletschere kan betyde, at vandstanden i verdenshavene stiger, og det er en trussel mod verdens kystsamfund. Klimaforandringerne kræver handling nu.
Havet uden fisk
Det kan være farligt at være fisk i havet. Forurening og fiskeri er blandt truslerne. I Danmark kan torsken i Østersøen ende med at blive en sjældenhed. Den populære middagsret bliver i stor stil overfisket, før den når at gyde. Det kan i sidste ende betyde, at der ikke er torsk tilbage i Østersøen til de næste generationers ganer. WWF gør en aktiv indsats for at fremme et sundt og bæredygtigt fiskeri med et hav fuld af fisk.
Regnskoven uden skov
Det har taget millioner af år for verdens grønne og fugtige regnskove at udvikle sig. Men det har kun taget ganske få årtier at rydde store dele af dem. Regnskoven bliver fældet for at skaffe tømmer eller jord til landbrug. Når regnskoven er væk, forsvinder også et enestående dyre- og planteliv. Regnskoven rummer langt over halvdelen af alle dyre- og plantearter på Jorden. Næsehorn, orangutanger og farverige fugle er blandt dyr, som lever i den tætte regnskov.
Koralrev uden farver
Over hele verden er de farverige koralrev stærkt truede. En af truslerne er klimaforandringer, der øger temperaturen i verdenshavene. Den øgede varme og CO2 gør, at korallernes stærke farver bleges, og i værste fald dør de blegede koraller. Koraller er ikke blot til pynt, men spiller en vigtig rolle for naturen i havet. I koralrevene bor en fjerdedel af alle havets dyrearter. Intakte koralrev beskytter også kyster mod flodbølger som tsunamien i 2004.
Savannen – hjem for mennesker og dyr
Afrikas savanne er hjem for både mennesker og dyr. De mennesker, der bor på savannen, er ofte meget fattige og derfor helt afhængige af naturen omkring dem. Jord, vand, planter og vilde dyr er nødvendige i deres hverdag. WWF arbejder sammen med den lokale befolkning i Afrika for i fællesskab at skabe bæredygtige måder at forvalte naturen på. Naturen er til for både mennesker og dyr.
Kilde: www.wwf.dk