Møde i København om våben til Gaza

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Repræsentanter fra USA, EU, Israel og muligvis også Egypten mødes i næste uge til en stor konference i København for at drøfte, hvordan man bekæmper smuglingen af våben ind i Gazastriben, rapporterer Politiken online onsdag.

Udenrigsministeriet bekræfter over for TV2/Lorry, at arrangementet finder sted.

Konferencedeltagerne vil drøfte, hvordan man kan stoppe indsmuglingen af våben fra Iran til den palæstinensiske Hamas-bevægelse, som sidder på magten i Gazastriben.

Desuden skal repræsentanterne diskutere muligheden for at indsætte tropper og flådefartøjer for at standse våbensmuglingen.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger udbyggende i en pressemelding fra udenrigsministeriet onsdag:

-Danmark er vært for et ekspertmøde med embedsmænd fra USA og en mindre gruppe af lande med maritim ekspertise med henblik på en drøftelse af problemstillingen omkring våbensmugling til Gaza, herunder mulighederne for et internationalt bidrag til at imødegå våbensmugling. Ekspertmødet finder sted i København den 4.-5. februar 2009.

– Den nuværende våbenhvile, der fortsat består af 2 ensidige erklæringer fra Israel og Hamas, er ekstremt skrøbelig. Det er afgørende, at vi internationalt nu gør alt hvad vi kan for at sikre, at der ikke bliver grebet til våben igen, og at vi straks får sikret øget adgang for humanitær bistand til Gaza, hvor situationen fortsat er ekstremt kritisk for civilbefolkningen.

– Danmark har tidligere sammen med Holland foreslået at bygge videre på og udvide EUs mission ved Rafah-grænsen mellem Egypten og Gaza. Det danske værtskab for et ekspertmøde om våbensmugling mellem en række lande med maritim ekspertise i næste uge skal ses i samme lys.

– Det er vigtigt, at vi fra dansk side fortsat spiller en aktiv rolle i bestræbelserne for at sikre en varig våbenhvile, slutter udenrigsministeren